9 måder at tilberede påskelammet på

.

Historien

Hvorfor spiser man lam til påske?

Påskefrokost!  Det er fantastisk.  Familien samles rundt god mad og det er forår i luften (forhåbentligvis).  Den mørke vintertud er over og dagene bliver længere og vi fejrer med glade farver.  Det er også tiden for mit favoritkød – lammet.  Det smager fantastisk.

Lam har tradition i påsken helt tilbage til bibelske tider.  Jesus spiste lam, da jødene fejret befrielsen fra Egyptens fangenskab med at spise lam.  Senere blev lammet er også et billede på Jesus. I Det Nye Testamente kaldes Jesus “Guds Lam”, der ofrer sig selv for menneskenes skyld

Lammet spiser man typisk påskedag, men det kan godt nydes hver dag i påsken – man kan aldrig få for meget lam!

Tilpasset fra sameland

Rough Snuff samiske lammetartØLetter

Oppe på nordkalotten i sameland, har de en fantatisk ret, kald finnbiff.  Det er “skavet” – altså tynd skåret rensdyrkød, i en gryde med andre fantatisk råvarer som champignon, bacon, enebær, myseost og fløde.  Det smager fantastastisk.

Da rensdyrkød kan være svær at få fat i herhjemme, har jeg udarbejdet en opskrift med lam.  Då denne version af den samiske finnbiff, er med lammekød og Rough Snuff øl fra Midtfyns Bryghus.  En dejlig øl af belgisk type.  Istedet for som en gryderet, serverer vi den her som tartØLetter – og det smager fantastisk.

Du kan se alle opskrifter på tartØLetter her.

Marokkansk inspireret

Marokkansk lammetagine med ale

Nå levede jo Jesus i mellemøsten.  Måske brugte de nogle af de mange krydderier som er i denne marokkanske tagine, når de tilberedte lammet?

Selv om der er mange krydderier, er den nem og lave.  Den bliver ekstra god i en tagine, men den kan også laves i en gryde. La den bare simre på pladen eller grillen.

Italiensk inspireret

Lammeporchetta med ølsauce

Så tager vi til Italien, og de ved godt hvordan man fejrer påske.

I denne opskrift er det en lammeporchetta, overøset med en ølsauce.  Porchetta laves mest med svinekød, men det bliver supergodt med lam også!

Jeg har valgt en lammebov, i stedet for lammeslag, da det er mere smag i boven.

Krydderierne sammen med ølsovsen, gør det til en fantastisk smagfuld ret!

Med den “danske” hvidløg

Ølmarineret lammekølle med ramsløgspesto

Ramsløg er nordens hvidløg, og den kan findes op mod påske.  Den er fantastisk god at lave en pesto af, som igen er fantastisk til at smøre på lammekøllen før du griller.

Vil du have en mør og saftig lammekølle? Svaret er at først ølmarinere den i porter, for så at langtidsgrille den.  Vil du have den smagfuld?  Sammen med ramsløgspesto får du en rigtigt god lammekøller

Saftig og smagfuld

Langtidsstegt lammekølle med øl, løg, kartofler og urter

 

Når det gælder lammekølle er langtidsstegt bedst.  Det giver et godt og saftigt kød.

Denne er  steget på en seng af forskellige løg og kartofler.  Jeg gik igennem hvad jeg havde af krydderurter i køkkenhaven og de er hakket og rubbet godt ind i kødet.

Resultatet taler for sig selv.

Den fantastiske

Grillet “sommerfugl” lammekølle med øl, løg, kartofler og friske urter

 Vil du have en stor stegeskorpe på din lammekølle?   Da foreslår jeg en ”butterfly” eller sommerfugl lammekølle.  Man skærer ud benet, og skærer op de tykkeste dele, så køllen brættes ud som en sommerfugl. Dette giver en stor grillflade og kort grilltid.

Stegeskorpe giver også smag, så jeg elsker denne måden at lave lammekølle på.

Den røgede

Røget lammekølle i sennep, rosmarin og ølmarinade

Røg gør noget med kødet.  Det er ikke alle som er lige glad i det, men jeg elsker det.

Denne lammekølle er utrolig smagfuld. At den er røget, øger bare smagsoplevelsen. Det spiller 100% sammen med sennep, rosmarin og marinaden.

Denne version er populær på vor påskefrokost

Min favorit

Ølbraiseret Lammeskank

Dette er min favorit lammeret.  Spiser den måske mere rundt jul end til påske, men den tåler at spises året rundt.

Findes det så en saftigere del af lammet end skanken, når den langtidssteges?  Om man så braiserer dette en god porter, så har man grundlaget for en kraftfuld sauce.

Server denne på en seng af kålrabi/kartoffelmos, med saucen – så har du en vinderret!

100%

Den røgede

Ølmarineret lammekrone

Jeg fandt en gammel opskrift på ølmarineret lammekrone.  Den var fra 60erne, meget uspecifiseret opskrift, ingen detaljer om tid, mængde.  

Jeg brugte derfor opskriften som inspiration, og forandret et par ting udfra erfaring.

Resultatet blev fantastisk og velsmagende.  En lammekrone er jo altid indbydende 🙂