Det er vel ikke særlig overraskende at mit favoritkød er lam.  Lam i alle faconer.  Det er derfor jeg elsker påsken, det er højsæson for lam.  Dejlig.

Jeg faldt over en opskrift som er lige gammel som mig,  altså fra midt i 60erne.  Udfordringen var at beskrivelsen var lidt mangelfuld, det var hverken mængder eller tidsangivelser på.  Derfor prøver jeg mig frem.  Jeg skifter også tilbehøret ud.

Da det er påsketid, lægger jeg lammesidene i påskeøl.  I min inspirationsopskrift brugte de pilsner.

Som tilbehør bruger jeg kålrabipure og fondantkartofler.  Det smager godt sammen.

Til retten drak jeg en brun beligisk ale.  Se hvordan mad og øl passer sammen her.

Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus

Ølmarinert lammekrone

Fantastisk velsmagende lammekrone.
5 fra 2 stemmer
Forb. tid 25 min
Tilb. tid 45 min
4 timers marinering 4 t
Samlet tid 5 t 10 min
Ret Frokostret, Hovedret
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Lammet

  • 2 stk lammkrone ca 500 g hver
  • 1,5 l Påskeøl ca
  • 1-2 spsk Rosmarin finhakket
  • peber
  • 4 fed hvidløg hvidhakket
  • 2 spsk Dijonsennep

Kartofler

  • 6 stk Kartofler
  • 2 stilke timian
  • 2 stilke rosmarin
  • 1 spsk olivenolie
  • 200 g Smør
  • 200 ml ØlFond

Kålrabipure

  • 1 stk Kålrabi
  • 2 stk skalotteløg
  • salt
  • 125 ml ølfond
  • frisk timian
  • 2 tsk mascarpone

Sådan gør du
 

Lammet

  • Lammekronen pudses for sener og overflødig fedt. Benene trimmes rene, og fedtsiden ternes
  • Gnid ind fedtsiden med knust rosmarin, peber, samt frisk hvidløg
  • Efterfølgende gnider du et godt ind med dijonsennep
  • Læg kronen i øl i 4 timer.
  • Fjern kronen og tør den let, før den sættes ind i en ovn på 300 grader celsius. Når kronen har fået en gyldenbrunfarve farve, sætter vi varmen ned til 90 grader. Stegetiden varierer med størrelsen og hvordan du kan lide kødet. Jeg kan god lide den rosa, og tager den ud ved interntemperatur på 57-58 grader
  • Kværn lidt salt over ryggen og lad den hvile lidt før du skærer den.
  • Server med kraften fra lammet som er kogt lidt ind, ølfondant kartofler og kålrabipure

Ølfondant kartofler

  • Skær toppen og bunden af kartoflerne så de kan stå fladt begge sider. Skræl de også
  • Varm olien på panden til medium- low. Når den er varm, læg kartoflerne på den flade side og steg i 5-7 minutter tl den får en gylden brunfarve. Vend de og steg de på den andre siden. Tilsæt smør og lad det smelte
  • Har du ikke færdig ølfond - kan du blande dobbel dose terning/beger, med halvt vand og halvt med en ale.
  • Læg hvidløg og urter rundt kartoflerne og salt de. Hæld ølfonden rundt kartoflerne forsigtigt. Det varme smør kan sprude. Dæk og lad de simre i 25-30 minutter til de er møre og server

Kålrabipure

  • Skær kålrabi og skalotteløg i grove tern
  • Smelt smør i en lille gryde på medium varme. Steg skalotteløg og kålrabi under konstant omrøring, til de begynder at blive lidt møre - cirka 10 minutter. Tilsæt 1 tsk salt.
  • Har du ikke færdig ølfond - kan du blande dobbel dose terning/beger, med halvt vand og halvt med en ale.
  • Tilsæt øl fond og timian og giv det et opkog. Skru ned for varmen til medium/lav og lad det simre til det er mørt. Ca 25-35 minutter
  • Pure grøntsagerne sammen med mascarpone i en foodprocesser til den er glat
  • Varm op igen om nødvendig. Pynt med timian.
Keyword Lam, Madretter med øl
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var