Her er 15 facts du måske ikke vidste om dansk øl og ølkultur.  Du kan også se det som listeform under denne infographics.  Vi har også en ny infographic med 15 nye fakta her.

15 sjove facts om Danske øl

Vi har også en ny infographic med 15 nye fakta her.

Share this Image On Your Site

 1. Man har drukket øl i Danmark i 5.000 år. Ved Hinnerup i Århus har man fundet et kar som har indeholdt øl brygget på byg i en grav fra 2800 f.Kr.
 2. I mange år troede man at Egtvedpigen var det ældste spor af øl i Danmark. Men hun blev gravlagt for kun 3.300 år siden med et barkspand med øl.
 3. Skikken med at klinke glassene mod hinanden når vi skåler, stammer fra vikingerne. Ølhornene skulle klinkes så hårdt at det skvulpede over og der derved kom lidt øl fra det ene krus til det andet. Dersom en mand viste dig denne tillid, kunne du være sikker på, at øllet ikke var forgiftet.
 4. Cenosillicafobi er frygten for tomme glas. At samle ølbrikker er kendt som tegestologi, mens det at samle øletiketter kaldes labeorfili.
 5. Humle er første gang nævnt på skrift af livlægen til Kong Erik Plovpenning rundt 1200 tallet. Den blev først dyrket i Tyskland i 736. Humle er øllets krydderi og gir længere holdbarhed. Øl og Marihuana er slægtninge, da de er i samme blomsterfamilie.
 6. Første skat på øl kom i 1254 da Biskop Erlandsen indkrævede 2 øre pr. år til alle som solgte øl fra boder på bispens grund.
 7. Nonner ved Maribo Kloster havde ret til 14 tønder øl hver i året – tilsvarende 20 flasker om dagen. Det siges de drak så meget at de ikke kunne rejse sig fra gulvet.
 8. Ordet barsel kommer fra ordet barnsøl. Festen man havde når et børn kom til verden.
 9. På Primstaver (en flad oldnordisk kalender af træ) var julen markeret med et ølhorn som vendte op den 25. december og ned den 13. januar.
 10. I senmiddelalderens Norge (Norge var under Danmark) var øl set på som Guds gave og beruselsen var guddommelig. Hvis præsten forsøgte at holde sig ædru blev det opfattet som om der hvilede en forbandelse over ham, og så kunne han ikke være præst.
 11. Under rejsegildet den 15. august 1847 døbte brygger Jacobsen den nye fabrik Carlsberg i vin!
 12. I 1995 var der kun 16 bryggerier igen i Danmark. I løbet af de sidste 20 år har der været en eksplosiv vækst og i 2014 var der 159 bryggerier i Danmark.
 13. I 2014 kom der hele 1108 nye øl fra de 159 bryggerier i Danmark.
  Se udviklingen i grafikken over.
 14. En populær myte siger at Niels Bohr fik lagt en ølledning direkte fra Carlsberg, hvor han fik gratis øl resten af livet. Han fik gratis øl resten af livet, men på fad og flasker. Men ølledninger findes. I Gelsenkirchen i Tyskland er det en 5 km lang ølledning mellem barer på Veltines-Arena som transporterer 14 liter øl i minuttet.
 15. Veganer se her !Når du drikker øl, kan du drikke fisk. Isinglass er et stof som er fremstillet af de tørrede svømmeblærer af fisk. Stoffet bruges til at gøre øl klart. Alle øl indeholdt dem i gamle dage, nu bruger mange husblas.

 

Denne infographic er udgivet af forfatterne bag bogen Øl, Mad og Folk – Ruten til den danske Øl og Madkultur. Bogen udkommer i efteråret 2015.
Kilder:
Den Danske Øl: Allan Mylius Thomsen
Carsten Berthelsen: Øl – historie og livsglæde
Kuml 2005 (Årbog for Jysk Arkæologisk selskab)
beerticker.dk
http://www.gambrinusborg.no