Om vi skal finde en lidt outreret speciel egnsret, hvad skal vi så lave? Vi endte med Ålekage fra Thy. En sigtemelskage, hvor det delikate fyldet er ål. Hvordan det smagte? Det kommer vi tilbage til.
Ål var hverdagsspise i gamle dage, og konerne satte sin ære ind for at tilberede ålen på mange måder. Man kunne få ålesuppe, ålebøf, ålefrikasse, ålepølse, åpepot, rulleål i gele, ål i karry for at nævne nogle. Ålekage var populære at lave når man bagte brød.
Man ruller en ål eller to ind i en sigtemelsdej. Vil man være rigtig outreret så kan man lade både hoved og hale stikke ud af kagen, men det gjorde ikke vi.
Kagen så faktisk meget delikat ud, men den smagte ad h……. til. Ulækkert og sidste gang vi prøver at lave denne. Vi satte resterne ud til mågerne, men de ville heller ikke have den. Det siger vel sit.
For at redde lidt af oplevelsen kan jeg anbefale en Mrs. Brown Ale fra Thisted Bryghus eller Fur Ale fra Fur Bryghus
Efter inspiration Thymad.dk
Ålekage fra Thy
Ingredienser
- 250 g Sigtemel
- 250 g Hvedemel
- 1 dl Kærnemelk
- 2 dl vand
- 2 stk Æg
- 100 g salt
- 1-2 stk Ål 300 g lætsaltede
Foresten er ålen ikke blevet fredet ?
Den er fredet nogle perioder i året. Men jeg ved det ikke er helt politisk korrekt….
Hej jeric40. Jeg er i gang med at lave en kogebog om naturmad på Fur og i den forbinde er der nogen der har gjort mig opmærksom på, at man også spiste ålekrage her på fur i gamle dage. Jeg vil rigtigt gerne bruge dine fine billeder, hvis jeg må, i forbindelse med opskriften? Jeg vil gerne akkreditere dig selvfølgelig og sende dig et par bøger, hvis det kan være interessant for dig 🙂 Mvh. Charlotte Danefeld – Fur Specialiteter og Koldkildegaard.
Hej
Det ser ud som en meget interessant bog. Jeg og min hustru er meget interesseret i egnsretter og har flere på siden: https://xn--logfolk-p1a.dk/madopskrifter/egnsretter/
Selvfølgelig kan du bruge billeder. Jeg sender dig en mail 🙂
Mvh
Jan-Erik
Hvor har du denne opskrift fra. Er selv fra Thy og har aldrig hørt om denne ret. Er bare nysgerrig og vil bare høre om den.
Hej
Vi har fundet den i bogen Danske Egnsretter af Erik Koed Westergaard. I min version på side 208
mvh
Jan Erik
Du det er jeg også kender den heler ikke, har lige spurgt min mor på 80 om hun kender noget til den svaret er nej.
Denne er tilpasset fra en gammel kogebog 🙂
Kulturhistorikeren Hugo Matthiessen er en vigtig kilde til viden om ålens madmæssige betydning for såvel thyboerne som den øvrige befolkning i den vestlige del af Limfjorden. Han beskriver, hvordan beboerne fra gammel tid svælgede i ål, og hvordan bønderne på Thyland i begyndelsen af 1800-tallet troede, at de ikke kunne leve uden at nyde ål i høbjergningens og høstens tid.
Hugo Matthiessen beskriver ligeledes, hvordan konerne ved Limfjorden omkring 1800 gjorde sig umage med at tilberede ålen på så mange måder som muligt: ”Konerne satte en Ære i at variere Tillavningen i det uendelige. Aalene kunde koges i Suppe, tilberedes ferske med Peber, Citron og i Sovs, syltes som ’Rulleaal’ i Krydderier, ristes efter Nedlægning i Salt en enkelt Nat, steges, røges eller speges som Sild, saltes, grønsaltes eller bages i Ovnen som ’Sprødeaal’. Højt i kurs var de fede ’Strueraal’, naar de indbagtes i Dej som en kredsrund kage, og hver Gang man bagte i Hjemmene på Thyholm, var det Skik, at nogle Aal, indkapslede i et Fintbrød, bagtes i Ovnen sammen med det øvrige Brød – for som ’Aalekage’ at gøre Honnør på Middagsbordet”.
I Agger var det skikken at husmoderen serverede ål julemorgen til familiens medlemmer. Lokalhistorikeren Kr. Madsen skriver i artiklen Fiskemad i Agger fra 1978: “Juledagsmorgen måtte mor og en af mine ældre søstre tidligt op og servere de kolde kogte ål med ’kovringsmelmadder’. Dertil fik vi hjemmebrygget øl”.
Dette er rækkefølgen. Fremgangsmåde – ålene:
Ålene saltes i 24 timer.
Ålene skylles, gives et let opkog i 5 min. og køles af.
Hej
Tak for indsparket.
Ålene smagte faktisk udmærket – og fremgangsmåden er ikke så anderledes. Det var faktisk “kagen” som ikke fungerede.
Mvh
Jan Erik
Hej Jeric. Må jeg bruge dine flotte billeder i forbindelse med en kogebog jeg er ved at lave omkring Furs Naturmad og egnsretter på Fur?
Mvh Charlotte Danefeld – Fur Specialiteter, Koldkildegaard