Hvad slags pølse er det? Vi er på Hallegård Gårdbutik og Pølsemageri – et fantastisk sted. Vi skal have nogle pølser til grilning. De præsenterer os nogle flotte som bl.a. ramsløg, chili og lammepølser. Men de sprang over en mørk brun/rødlig i hjørnet. Tydeligvis ikke noget for turister. ” Åhh – det er en Bornholms specialitet med lunge, hjerte og nyrer. ” Vi nøler ikke – ”den tager vi”
Ristepølse er noget særligt for Bornholm. Den laves af halvt svinekød og resten fordelt ligeligt mellem hjerte, nyre og lunge. Alt hakkes og æltes sammen med små terninger af fersk spæk, lidt hakket løg, salt peber og stødt allehånde. Put de i tarme. De saltes et halvt døgn, ryges i 2 døgn og koges. Så kan de steges eller som vi gjorde grilles. Det er måske tættest på det originale, da de blev ristet over gløder. Vi fik besked om at være forsigtigt med varmen, da de kan blive bitre med for høj varme.
De kan serveres med forskellig lokalt tilbehør. Mange har en tradition hvor man spiser dette julemorgen med en honningsyp eller 2 til. Siden det var sommer, valgte vi nye kartofler, med friskplukkede skovløg og bornholmersennep til. Dette er uden tvivl nogle af de bedste pølser vi nogensinde har grillet!
Må prøves når du er på Bornholm
Espetada de Frango – Kyllingespyd på Madeiransk
🍢 Espetada de Frango – Kyllingespyd på Madeiransk Der er noget helt særligt over at grille mad på spyd. Det er enkelt, det er socialt, og det smager fantastisk – især når man gør det på madeiransk manér. Espetada de Frango er en kyllinge-variant af de klassiske...
Grillede Grøntsager à la Madeira
🏝️ Smag af Madeira – direkte fra grillen Grillede grøntsager à la Madeira er en farverig hyldest til det grønne køkken på øens solrige skråninger. Her er det ikke nødvendigt med tunge saucer eller komplicerede teknikker – bare gode råvarer, varme og lidt kærlighed fra...
Cataplana med fisk og skaldyr
🐟 Cataplana med fisk og skaldyr Dejlig fiskegryde med safran fra Madeira 🥾 En belønning efter vandringens slutning Vi havde tilbagelagt dagens sidste skridt på en smuk levadavandring, benene var tunge, og vi var godt brugt – men på den helt rigtige måde. Solen...
Lingua Estufada – da vi mødte den møreste tunge på Madeira
🐂 Lingua Estufada – da vi mødte den møreste tunge på Madeira Det startede med en lille skepsis. På en ferie på Madeira så vi Lingua Estufada på menukortet – braiseret oksetunge i portugisisk stil. Vi tøvede lidt. Tunge kan være vidunderligt, men den kan også være sej...
Milho Frito – Madeiras sprøde majsguld
🌽 Milho Frito – Madeiras sprøde majsguld Første gang vi så Milho Frito på menukortet, var det som tilbehør til den traditionelle Lingua Estufada – en portugisisk simreret med oksetunge. Ærligt talt var vi lidt skeptiske. Friteret majsgrød? Det lød lidt… mærkeligt. Men...
Espetada Madeirense – Grillspyd med Øl på Laurbærgrene
🔥 Espetada Madeirense – En ølmarineret grillklassiker med laurbæraroma Der er noget særligt ved at kombinere ild, røg, kød og urter på en måde, der føles som en hyldest til naturens smage. Espetada Madeirense er netop sådan en ret. En klassiker fra Madeira, hvor store...
Bolo do Caco med øl og sød kartoffel
🥔🍞 Bolo do Caco med øl – Madeiras fladbrød i nordisk forklædning Hvis du nogensinde har sat dig på en café på Madeira og bestilt noget “helt enkelt”, har du måske fået serveret et varmt, blødt brød med smør og hvidløg, der næsten ikke var til at slippe igen. Bolo do...
Sugo d’Anatra – and, øl og italiensk madporno i gryden
🦆🍷 Sugo d’Anatra – når madporno møder andefedt og italiensk kærlighed Der er noget ved en velduftende ragu, der simrer i timevis, som sætter gang i hele kroppen. Det er mad, der nærmest visker til dig. Og når det er and, vi taler om – saftig, langsomt kogt, i selskab...
Southern Citrus Smash – en Ølcocktail
Southern Citrus Smash – Den Perfekte Fordrink til en Southern Boil Når du står over for en stor gryde fyldt med saftige rejer, majskolber og krydrede kartofler i en klassisk Southern Boil, fortjener du en fordrink, der kan matche stemningen. Southern Citrus Smash er...
Brunswick Stew
Brunswick Stew – En Amerikansk Klassiker med Øl og Rester fra Grillen Brunswick Stew er en af de retter, der bringer varme og glæde til bordet. Denne amerikanske gryderet har rødder i både Georgia og Virginia og er en sand klassiker i det sydlige USA. Selvom dens...
Litt morsomt med ristepølse. Her på Hedemarken (Norge) kalles den skranglepølse. Det navnet flest bruker nå er innmatpølse. Ofte serveres den sammen med medisterpølse og i forbindelse med julefeiringen.
Må prøve Skranglepølse en gang. Har smakt mange innmatspølser, men ingen helt som denne. Litt annerledes i farven og smakte også utrolig godt 🙂