brown-ale-cover-700

Vi startet rejsen gennem øltyperne med Danmarks mest populære øl, pilsneren. Det næste skridt vil være at gå over til de overgærede øltyper, ales. Den bedste ale for nybegyndere kan være brown ale. En ale som giver et friskt og balanceret førsteindtryk.

Øltypen har været brygget siden det 17. århundrede, og er en traditionel britisk med en rig maltsødme, med en læskende tør afslutning. Den er ikke så bitter og kan have en smag af nødder.  Den amerikanske brown ale kan have mere bitterhed og aroma fra humle. Farven er fra rødlig brun til mørkebrun

I Danmark har den fået sit gennemslag med Ale no 16 fra Bryggeriet Refsvindinge.  Den startet den danske ølrevolution sidst i 90erne, hvor den blev kåret som Danmarks bedste og verdens 3. bedste øl.

Se under for hvilke retter den passer til.
brown-ale
Udover dette er den god til ribbensteg, og når vi laver druknet flæskesteg, bruger vi brown ale.

På en skala fra 1-8 scorer brown ale sådan:
Farve 6-7  – Bitterhed 3-4  –  Sødme 2-3

Den har en styrke 4,5-5,5% og serveres ved 9-13 grader.

Her er nogle eksempler på danske brown ale
Bryggeriet Refsvindinge – Ale no 16
Hornbeer – Brown ale
Randers Bryghus – Brown ale
Willemoes – Ale
Ørbæk Bryggeri – Brown ale
Mikkeler – Jackie Brown
Husbryggeriet Jacobsen – Brown ale
Svaneke Bryghus – Brown ale

danske-brown-ale