Har du lyst til at udforske nye øltyper?  Find dit favorit bryghus, og start med deres sortiment.

Dette er en kendt måde at udforske vine, man finder et vinhus og prøver ud deres forskellige typer.  Det samme fungerer for øl.  På de lidt mindre og mellemstore bryghus, er det brygmesteren som har sidste ord på hvordan øllet smager.  Brygmesteren er jo kun et menneske, og hvert menneske har sin egen smagspalette.  Derfor er brygmesterens øl som regel indenfor det som er dennes smagsunivers.  Så finder du din favorit brygmester, vil du næsten med sikkerhed lide alle øl som vedkommende laver.

Dette gælder de dygtige og selvsikre brygmestre. Når de laver lidt specielle og outrerede bryg, er de fortsat inden for det de selv synes er godt. Det findes også brygmestre som ikke er lige så fast i hånden, og prøver at skille sig ud med lidt specielle ingredienser, og er outrerede for at skille sig ud.  Disse skal man holde sig væk fra.

Ølhallen kraner 1

Min rejse i øllets typer startet på denne måde.  Jeg smagte en Liberty Ale fra Anchor Brewing.  De var med til at starte ølrevolutionen i USA. Denne faldt i smag, og jeg startet at udforske andre øl fra Anchor Brewing.  De faldt også i smag, og min ølrejse var i gang.

Hvordan finder du så de gode brygmestre?

Øltype modellen. Om du allerede har en favorit indenfor øltyper, så find det bedste bryg inden for typen.  Prøv så de andre bryg fra de som har lavet denne favorit.  Denne metode har faktisk fået mig til at blive mere positiv overfor hvedeøl. En type som længe har været en type jeg foragtet, og aldrig drak.  Jeg prøvde en stout fra Indslev, wupti, en hvedeøl jeg kunne lide!  De laver kun hvedeøl, men alle øl er indenfor min palette.  Det var spændende at opleve

Steg for steg metoden er at udforske de forskellige bryggerier i dit supermarked, og gå gennem de forskellige typer som finder fra de bryggerier du kan lide der.

Motorvej metoden er at gå på ølbar.  De har tit flere øl fra samme bryggerier.  Om du vil på 6 felts motorvej, skal du gå til et ”tap takeover”, hvor et bryggeri overtager de fleste haner.  Om det er fra en brygmester du tror du kan lide, så kan du hurtigt få testet flere typer. Måske du bliver overrasket og får mit  ”Indslev moment”, og finder en fantastisk type øl, som du egentlig ikke troede du kunne lide.

På steroider metoden.  Gå på ølfestivalen.  Der er det flere titals bryggerier, med over 1000 forskellige øl.  Find de bryggerier du tror har din smagspalette.  Tal med de bag hanerne og test ud de forskellige typer.

bøgedal

Her er nogle af de danske bryghus som jeg kan lide de fleste typer øl fra.
Bøgedal, Beer Here, Skands,Ribe og Thisted.  Det er flere andre, som jeg skal ud på ølfestivalen for at udforske

Læs mere om de forskellige øltyper her