Det danske smørrebrød er fantastisk, og unikt i den gastronomiske verden. “Open faced sandwiches” er et begreb internationalt. Jeg og min hustru har været optaget af egnsretter og traditionelle retter. Efter en god frokost, startede vi en dejlig eftermiddag hvor vi havde en heftig brainstorm med temaet: Kan man bruge traditionelle norske råvarer til danske smørrebrød? Svaret var et rungende. JA
En af rettene vi kom op med er IPA Marinerede rakfisk med rygeostcreme. Denne ret er inspireret af smørrebrødet røget laks med rygeostcreme. Vi bruger den norske delikatesse rakfisk. En ørred som ligger og fermenterer i 2-3 måneder. Den kan fåes i normal, lagret og vellagret version. Lugten og smagen bliver mere intensfor hver version. Ved at lægge den i IPA i en halvtime, gør du fisken lidt rundere og mildere i smagen. Rygeostcreme balancerer også smagen fantastisk.
Rakfisk er tradionelt brugt til julen i Norge, men her har vi fået den over til en sommerret også.
Det er nogle som sammenligner rakfisk med svenskenes surstrømning. De er begge fermenterede, men jeg synes rakfisk har både en bedre konsistens og ikke mindst smag.
Det er nogle som sammenligner rakfisk med svenskenes surstrømning. De er begge fermenterede, men jeg synes rakfisk har både en bedre konsistens og ikke mindst smag. Når du setter sammen rakfisk med lidt kartofler, løg og den traditionelle lefse (norsk kartoffeltortilla) Bliver det fantastisk. Som gruppen Hellbillies synger
Finst ‘kji maken te rakafisk, med lauk og lefse!
Ein luksusrett på ekta gamalt vis.
Eg vil påstå at rakafisk med lauk og lefse
Er eit kjemisk produkt verdt ein nobelpris!
Men da man ikke kan få lefser i Danmark, gør vi den om til netop en ret med rygeost – det smager fantastisk.
Under er menuen fra vores “Danske klassikere på norsk” Det er nogle spændende retter!
Vi har gjort Stjerneskud over til Nordlysskud, Pariserbøf til Løitebøf, Dyrlegens Natmad til Fjeldabernes Natmad osv. Her har vi skiftet ud de danske ingredienser med klipfisk, ørret, bacalao, rakfisk, elg, fenalår og rensdyr med mere. Her er nogle af opskrifterne:
Nordlysskud
Klipfisk tartØLetter
Finnbiff tartØLetter
Løitenbøf med akvavit tyttebær
Hvis du vil have en øl- og madsmagning med denne menu – er det muligt. Læs mere her.
Vi drak selvfølgelig en god IPA til. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Her er nogle gode IPA.
Midtfyns Double IPA
Beer Here Hop Punch
Amager Bryghus – Wookiee IPA
IPA Marinerede Rakfisk med Rygeostcreme
Ingredienser
Rakfisk
- 1 stk rakfiskside ca 400-500 g
- 0,33 l IPA
- 1 stk agurk i tern
- 0,5 bundt purløg finhakket
Rygeostcreme
- 200 g fynsk rygeost
- 2 dl creme fraiche
- 1 stk lime saft
- 0,5 bundt purløg finhakket
Ølsyltede rødløg
- 4-5 stk rødløg
- 0,33 l ale
- 0,3 l lagereddike
- 150 g sukker
- salt
Servering
- Rugbrødsnacks eller rugbrød
Sådan gør du
- Læg rakfisken i IPA i 30 minutter. Skær den så i 1,5 cm skiver.
Rygeostcreme
- Rør alle ingredienser sammen.
- Sæt på køl indtil servering hvor der pyntes med al purløgen.
Ølsyltede løg
- Kog alt undtagen rødløg op.
- Skær løg i skiver.
- Kog alt undtagen rødløg op.Skær løg i skiver.Hæld den kogende lage over, lad den trække i køleskab 1 døgn.
- På rugbrødsnack lægger du rakfisk, rygeostcreme, ølsyltede rødløg, agurktern i små tern og purløg.
- Velbekomme
Seneste kommentarer