csm_julec3b8lkrus-3_ae0eb03eb2

Traditionen til af juleøl, kan trækkes tilbage til norrøne tid. På primstave (en flad norrøn kalender af træ) var julen markeret med et ølhorn som vendte op den 25. december og ned den 13. januar.

primstav

Selve navnet jul, kommer fra det gammelnordiske ylir, som betyder ” den som sørger for sjov”.  Den gang fejret man vintersolhverv, med masse sjov, spas og druk. Det siges at man ikke fejret jul, men drak jul.

Traditionen holdt sig gennem middelalderen.  Da man til dagligt drak tyndt og svagt øl, var brygget til jul stærkt, sødt og vellagret på tønder.

carlsminde-luxus-julebryg

I hjemmene blev traditionen beholdt, men den blev ikke kommercialiseret før 1. december 1953. Bryggeriet Carlsminde  fra Nyborg, sendte sit Luxus Julebryg på gaden.  De første julebryg, der blev udsendt i større omfang, var Blålys fra Albani i Odense i 1960. I 1968 fra indførte Thor i Randers X-dag, da de indførte øllet  X-mas. X-dag blev gjort til en begivenhed hvor julebrygget blev sendt ud med hestevogne.  En tradition Tuborg har overtaget og ført videre med J-dag.

Juleøl er ikke en egen type øl.  Det startet som en stærk og sød lager, men indbefatter ny flere stilarter. Mange ale arter har kommet til, både, Britisk, Belgisk og IPA’s findes blandt de cirka 300(!) juleøl som sendes på markedet hvert år.

Hvilken mad passer juleøl til?  Du får 3 gæt. J   Nogle synes det kompletterer den fede mad, mens andre har lavet en IPA, som kan skære igennem fedtet.  Jeg foreslår du bruger det du bedst kan lide selv

Her er nogle forslag, alle juleøl, men forskellige øltyper.

Fur Bryghus – Fur Christmas Ale (Stærk belgisk ale)
Hornbeer –  Julehumle (Mild IPA)
Husbryggeriet Jacobsen – Golden Naked Christmas Ale (Stærk britisk ale)
Beer Here – Jule IPA
Nørrebro Bryghus – Nørrebors Julebryg (Krydderale)
Indslev Bryggeri – Jule Hvede
Bøgedal Bryghus – Jul#1
Ugly Duck – Hoppy Christmas (IPA)

danske-juleoel