Da jeg startet med at undersøge hvad som er den autentiske klassiske britisk Fish & Chips, fandt jeg hurtigt ud at det findes lige mange synspunkt om Fish & Chips , som det findes briter. Altså 66 millioner synspunkter. Det er måske ikke så mærkeligt, da det er nationalretten.
De diskuterer hvilken fisk man skal bruge. Torsk og kuller ser ud til at være de mest populære, da de er de som er mest “fast i fisken”. Udover dette bruger de mange andre hvide fisk. De fleste bruger noget til at få dejen til at hæve. De fleste bruger bagepulver, andre bruger gær. Nogle lader kun den brusende øl gære tricket. Dette er for at få en sprød, nogle gange svulmende overflade. Skal man bruge æggehvider eller ikke i dejen. Man får en lidt tykkere og lidt mere “chewy” dej. Nogle kan lide det, andre ikke. Men en ting er alle enige om: Det skal bruges øl i dejen.
Tilbehør er også en anden ting de diskuterer. Nogle vil have det jeg kalder tandpasta – altså ærter med mynte, Mushy peas er også populære, men det som skal være originalt er almindelige grønne ærter. Udover dette bruger man malteddike.
Jeg endte på torsk, gær, grønne ærter og malteddike. Enkelt og godt!
Jeg laver også ølfritter til – utrolig godt!
Server og nyd en god lagerøl til! Se hvordan øl og mad passer sammen her!
Klassiske Fish and Chips
Ingredienser
Fisk
- 500 g torsk filet eller loins
- 240 g Hvedemel samt lidt ekstra til at dække fisken før du putter den i dejen
- 1,5 spsk tørgør kan erstattes med bagepulver
- 0,45 l øl pilsner
- 2 spsk olie peanøtolie er bedst men solsikkeolie er også godt
- 1 stk æggehvide
- salt, snaps og citron valgfrit
Ølfritter
- 6 stk bagekartofler
- 1 l øl pilsner
- olie fritureolie til stegning
- 2 spsk salt juster efter behov
Tilbehør
- 400 g ærter friske eller frosne
- malteddike
Sådan gør du
Chips
- Kartoflerne skrælles. Skær de så til kartofler. Ikke de helt tynde, men heller ikke de helt tykke
- Opløs 2 spsk salt i øllet. Put kartoflerne i og lad de udølles i 1-1,5 time. Øllet skal dække alle kartofler
- Kog derpå kartoflerne i saltet vand til de er næsten møre - 4-8 min alt efter tykkelse på pommes fritesene . Skyl de så i koldt vand så de bliver helt kolde. Læg de så på tørkerul og tør de helt af.
- Steg de så i friture, som holder 150 grader, til de begynder at tage lidt farve, ca. 5-8 minutter. Gør det ad flere omgange, da det vigtigt ikke at overlæsse frituren,.
- Lad de så køle lidt ned når du evt tilbereder fisken
Fisk
- VALGFRIT: I et fad fordeler du fiskestykkerne. Strø lidt salt på, og hæld citronsaft og snaps over. Brug rigelig med snaps! Lad det marinere i 15-30 minutter. Saltet og snapsen gør at fisken forbliver fast, og gør underværker for smagen.
- Bland mel, gær, øl og olie og mix godt i en skål
- Dæk skålen med en fugtig klud og lad den stå i 5 minutter
- Ret før du skal bruge dejen blander du ind ægget. Det skal være som en tyk pandekagerøre
- Vend først fisken i mel - dette gør at dejen fester sig på fisken. Dyp den så i dejen til den før et tyndt lag. Sænk så forsigt fisken i frituren. Brug gerne en tang og undgå at det går hul på dejen. La den også omsluttes af olie før du slipper. Går den ned på bunden af kurven for tidlig vil den fæste sig der.
- Fisken steges på 7-10 minutter - alt efter størrelse. Til den er godt sprød på udsiden
- Kog ærter i 3-4 minutter
- Lige inden de skal spises, kommes ølfritterne i rygende varm friture (190 grader) til de er gyldne og sprøde. Pas på at ikke overfylde frituren. Læg de på tørkerul så de de suger op den overskydende olie.
- Server så din fisk med chips, ærter og malteddike. Det er fantastisk!
Seneste kommentarer