Jeg var ikke særlig glad for Norges nationalret da jeg var lille.  Men efterhvert som jeg har blevet ældre bliver fårikål bare bedre og bedre.  Da jeg blev opmærksom på at sidste torsdag i september er den officielle fårikåldagen, måtte jeg bare prøve at gøre den endnu bedre! Selvfølgelig med at erstatte vandet med øl.

Men hvilken øl?  Prøvet at tjekke lidt hvad de oppe i mit hjemland anbefalede.  Det de benyttet var hovesaglig hvedeøl og münchener.  Noget jeg ikke helt forstår, for i lammegryder ellers bruger man ofte brown ale eller stouts.  Tænkte det kunne være på grund af kålen de bruger den lyse øl.  Derfor vælger jeg en mellemløsning med brown ale, noget jeg har haft stor succes med i skipperlabskovs og andre lammeretter. Det fungerer fantastisk.  Du skal ikke bruge så meget, da også kålen afgiver væde.   Det ender til sidst med en fantastisk fond.

Når du køber lammebov,prøv at få slagteren til at bene den ud for dig, da det er lidt besværligt.  Det er imidlertid vigtigt at du får benene med.  Læg dem i bunden af gryden, og fonden bliver kraftigere!

Jeg lægger peberkornene mellem kødet og kålen, men andre lægger de i en krydderipose.  Det er valgfrit.  Men om du gør som mig, må du huske min fars råd. ”ikke spis de sorte ærter”.   Noget andet som er valgfrit er mel.  Nogle bruger 1-2 spsk hvedemel mellem hvert lag med kød og kål.  Dette for at jævne fonden/saucen.  Jeg bruger ikke hvedemel.

Et tips jeg også fik er at brune kødet først.  Dette skal give kødet mere smag. Igen er det valgfrit, men jeg gjorde det, og kødet blev godt.  Mange siger at Fårikål er bedst som restemad på dag nummer 2. Dette er fordi man er lidt bange for at give maden den tid den har behov for. Kødet er færdig efter 1,5-2 timer, men det skader ikke at give den dobbelt så lang tid.  Kødet mørner bare mere.  Det er derfor den ofte er bedre dag nummer to, da har kødet fået den tid den behøver!

Prøv selv!  Det skal en øl til og gerne en akvavit!  Jeg drikker en brown ale til, mens andre bruger en pale ale eller lager.  http://xn--logfolk-p1a.dk/saadan-passer-oel-og-mad-sammen/

Fårikål i øl

Norges nationalret. En dejlig lammegryde
5 fra 4 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 minutter
Samlet tid 12 minutter
Ret Hovedret
Køkken Norsk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 1,5 kg lammbov Bed slagteren om at give dig benene fra boven med
 • 1 hoved Hvidkål
 • 3 dl Brown Ale
 • 4 tsk hele peber
 • salt

Sådan gør du
 

 • Samle ingredienserne
 • Skær kød i terninger på 4x4 cm. Halver hvidkålshovedet, skær derefter 5-6 både af hver halvdel. Få lidt med stokken med
 • Læg benene i bund af en stor gryde
 • Brun kødet lidt på alle sider. Læg de lagvis med kålen i gryden. Strø hele peberkorn og rigeligt salt på lagene. Brug også 1-2 spsk hvedemel mellem hvert lag om du vil jævne saucen (valgfrit)
 • Hæld 3 dl øl over. Sæt låg på gryden og lad den simre i minimum 2 timer, men gerne længere. Den bliver bare bedre. Tjek fra tid til anden at den ikke går tom for væde. Det burde den ikke, da kålen også afgiver væde.
 • Server med kartofler
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var