En Smag af Grækenland – Kyllinge Souvlaki med Ølmarinade

Sommeren i Grækenland er en uforglemmelig oplevelse fyldt med smukke strande, historiske seværdigheder og ikke mindst fantastisk mad. En af de mest mindeværdige kulinariske oplevelser for mig var mødet med souvlaki – en ret, der i sin enkelhed og smagfuldhed fangede min opmærksomhed og inspiration. Jeg spiste det næsten hver dag da jeg var på Karpathos i sommer.

Kyllinge Souvlaki: En Græsk Klassiker

Souvlaki er en traditionel græsk ret, som består af marineret kød, der grilles på spyd. Det serveres ofte med pitabrød og en række tilbehør som tomater, agurker, rødløg, fetaost og oliven. Særligt imponerede det mig, hvordan hver bid af souvlaki kunne frembringe minder om varme sommeraftener i Grækenland.

Under mit besøg i Grækenland sidste sommer bemærkede jeg, hvordan de lokale restauranter og tavernaer tog en enkel ret som souvlaki og gjorde den til noget helt særligt med brug af friske ingredienser og traditionelle marinader. Inspirationen til min egen version af retten kom fra en lille taverna i en afsidesliggende landsby, hvor den venlige ejer delte sin hemmelige marinadeopskrift med mig.

Ølmarinaden: En Twist på Traditionen

Selvom den klassiske marinade til souvlaki ofte består af citron, hvidløg, olivenolie og urter, besluttede jeg at tilføje et twist ved at inkludere øl i marinaden. Øl tilføjer en dybere smag og en let bitterhed, som komplementerer kyllingens saftige tekstur perfekt. Denne variation blev hurtigt en favorit blandt venner og familie, når vi griller om sommeren.

Brug og Servering

Kyllinge souvlaki med ølmarinade er alsidig og kan nydes på mange måder. Den kan serveres som en del af en større græsk festmiddag med forskellige meze (småretter) eller som en hovedret med pitabrød og en frisk salat. Den cremede tzatziki, som er en yoghurtdip med agurk og hvidløg, er næsten obligatorisk som tilbehør og bidrager med en forfriskende kontrast til den grillede kylling.

En anden fordel ved denne ret er dens enkelhed. Marinaden kan forberedes i forvejen, og kyllingen kan marineres i køleskabet natten over, hvilket gør den til en praktisk løsning for travle hverdage eller uformelle sammenkomster. Når kyllingestykkerne er trukket på spyd, tager grillningen kun få minutter, hvilket betyder, at du hurtigt kan servere en smagfuld og imponerende ret uden for meget besvær.

En Sommerfavorit

Souvlaki er mere end bare mad; det er en oplevelse, der bringer minder om solrige dage og hyggelige aftener i godt selskab. Hver gang jeg tilbereder denne ret, bliver jeg mindet om den græske gæstfrihed og den enkle glæde ved at dele et måltid med dem, man holder af.

Hvis du endnu ikke har prøvet at lave kyllinge souvlaki med ølmarinade, kan jeg kun anbefale det. Det er en fantastisk måde at bringe en smag af Grækenland ind i dit eget køkken og skabe nye sommerminder omkring grillen.

Velbekomme!

Kyylling Souvlaki med ølmarinade

Dejlige græske smage
5 fra 2 stemmer
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 15 minutter
2 timer
Ret Hovedret
Køkken Europæisk, Grill
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Kyllingmarinade med øl

  • 600 g kyllingebryst eller kyllingelår uden ben skåret i tern på ca. 2,5 cm
  • 1 dl olivenolie
  • 1 dl øl helst en lys øl
  • 3 fed hvidløg presset
  • 1 citron saft og fintrevet skal
  • 1 spsk tørret oregano
  • 1 spsk tørret timian
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sort peber

Græsk Pitabrød

  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 2,5 dl lunkent vand
  • 7 g tørgær ca. 1 pose
  • 2 spsk olivenolie

Traditionelt Tilbehør

  • 1 agurk skåret i skiver
  • 2 tomater skåret i skiver
  • 1 rødløg skåret i tynde skiver
  • 150 g fetaost smuldret
  • 100 g sorte oliven uden sten
  • Tzatziki se opskrift nedenfor

Tzatziki

  • 250 g græsk yoghurt
  • 1 agurk revet og drænet for væske
  • 2 fed hvidløg presset
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk frisk dild hakket
  • 1 spsk citronsaft
  • Salt og peber efter smag

Sådan gør du
 

Souvlaki

  • Bland olivenolie, øl, hvidløg, citronsaft og -skal, oregano, timian, rosmarin, salt og peber i en stor skål.
  • Tilsæt kyllingeternene og vend dem godt rundt, så marinaden fordeles jævnt. Dæk skålen til, og lad kødet marinere i køleskabet i mindst 2 timer (gerne natten over).
  • Tag kyllingeternene ud af marinaden og dup de tørre med køkkenrulle. Træd de på grillspyd
  • Forvarm grillen til medium-høj varme. Træk kyllingeternene på spyd, og grill dem i ca. 8-10 minutter, eller indtil de er gennemstegte og har en flot grillfarve. Vend dem jævnligt, så de bliver jævnt grillet.

Græsk Pitabrød

  • Dej: Bland mel, salt og sukker i en stor skål. Opløs gæren i det lunkne vand, og lad det stå i 5 minutter. Tilsæt gærblandingen og olivenolien til melet, og ælt dejen godt sammen, indtil den er glat og elastisk.
  • Hævning: Dæk dejen til med et fugtigt klæde, og lad den hæve i ca. 1 time, eller indtil den er fordoblet i størrelse.
  • Formning: Del dejen i 6-8 lige store stykker, og rul dem ud til flade cirkler på ca. 1 cm tykkelse.
  • Bagning: Bag pitabrødene på grillen i ca. 2-3 minutter på hver side, indtil de er gyldne og har fine grillmærker.

Tzatziki

  • Forberedelse: Riv agurken groft, og pres den for at fjerne overskydende væske.
  • Blanding: Bland agurken med græsk yoghurt, hvidløg, olivenolie, dild og citronsaft. Smag til med salt og peber.

Servering

  • Souvlaki: Server de grillede kyllingespyd på et fad.
  • Pitabrød: Servér de nybagte pitabrød ved siden af.
  • Tilbehør: Anret agurkeskiver, tomatskiver, rødløg, fetaost og oliven på en tallerken.
  • Tzatziki: Server tzatzikien i en skål ved siden af.
  • Velbekomme!
  • Yummy!

Tips

  • Du kan også tilføje peberfrugt eller svampe på grillspydene for ekstra smag.
  • For en autentisk græsk oplevelse, servér retten med et glas koldt ouzo eller en græsk øl.

Noter

Opskrift 454
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var