Lam og påske er vel mere eller mindre synonymer – og lam er er mit favoritkød.  Derfor prøver jeg mange måder at lave lammekøllen på.  Denne gang valgte jeg at langtidsstegt version, steget på en seng af forskellige løg og kartofler.  Alle krydderurter jeg har i køkkenhaven er hakket og rubbet godt ind i kødet.

Hvorfor løg?  Jeg laver ofte fond på grøntsager og det er godt.  Jeg ville prøve løg og det giver en fonden en helt anden sødme. Den bliver fantastisk god.  Midtfyns Bryghus har givet mig nogle øl til at eksperimentere med og jeg vælger en Moonshine som også er rund i smagen og ikke for bitter. Det bliver fantastisk.  Du kan bruge andre brown ales til retten om du ikke har Moonshine

Hvis kartoflerne ikke er møre – kan du tage de op og give de et hurtig opkog.  Jeg brugte 4 forskellige friske urter – men brug det du har til rådighed.  F.eks rosmarin og timian

Lammet får en fantastisk smag og bliver mørt af øllet man hælder over hele tiden.

Jeg drak en brown ale til maden. Se hvordan øl og mad passer sammen her.

Langtidsstegt Lammekølle med øl, løg, karTfofler og friske urter

Saftig smagfuld lammekølle
5 fra 2 stemmer
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 4 minutter
Samlet tid 39 minutter
Ret Frokostret, Hovedret
Køkken Dansk, Påske
Antal 4 personer

Ingredienser
  

 • 1 stk lammekølle
 • 3 stk Løg skåret i store både
 • 4 stk Rødløg skåret i store både
 • 4 stk skalotteløg skåret i store bidder
 • 8-10 stk Kartofler skåret i halve
 • 5 fed hvidløg
 • 10 kviste Timian
 • 5 kviste Rosmarin
 • 3-4 kviste oregano
 • 7-8 blade basilikum
 • 1 l Ale jeg brugte Moonshine fra Midtfyns Bryghus

Sådan gør du
 

 • Samle alle ingredienser
 • Hak rosmarin, timian, basilikum og oregano. Du kan udelade en eller 2 af urtene hvis du ikke har de for hånden
 • Rids fedtet på lammekøllen. Med en skarp kniv laver du små snit, hvor de lægger hvidløgsfed in. Jeg deler fed på langs i 2-3 stk så de er spidse og går nemt ind i kødet. Jeg bruger 2-3 hvidløgsfed på dette
 • Pil løgene, skær dem ud i grove både og kom dem i et ildfast fad. Vask kartofler, del de i 2 og kom i det samme form
 • Læg lammekøllen ovenpå løgene og kartoflerne. Gnid krydderurter sammen med salt og peber godt ind i lammekøllen.
 • Kom øl i og sæt lammekøllen på grillen/ovnen ved 130-140º C i 3,5-4 time til kernetemperaturer er ret. For at den skal være rosa skal den have en kernetemperatur på ca 62 grader, medium stegt ca 70 grader. Under stegningen er det vigtigt, at du overhælder køllen med noget af væsken som ligger i fadet.
 • Tag lammekøllen ud af grillen/ovnen og lad den hvile. 10-15 min. Da kan du lave en god salt og varme brødet. Så serverer du den med løg, kartofler, salat og brød.
Keyword Lam, Madretter med øl, Påskefrokost
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var