Jeg trykker på knappen, og hjertet hopper over et slag eller 2.  Har jeg for lidt at vinde, og for meget at tabe?  Hovedet ligger på blokken og jeg har fuldstændig blottet mig selv. Den knappen var for mig, en af de mest nervepirrende knappe jeg har trykket på.

Hvad er så angstprovokerende?  Et ord ikke så mange kender.  Crowdfunding!  ”Hvad er det?”, siger du og de fleste andre.   Jeg kommer tilbage til det.  Efter at have passeret de 50 år med god margin, har mine værdier forandret sig. De skarpe albuer fra IT-verden er væk, og man vil gøre en positiv forskel!  Min passion har blevet indenfor øl og mad, og jeg har brugt Coop Crowdfunding til at prøve af mine ideer.

Jeg har nu gjort 2 rewardbaserede crowdfunding projekter, som er en form for crowdfunding, hvor støttespillere modtager en reward eller gode, i bytte for deres økonomiske støtte.  Første gang finansierede jeg udgivelsen af kogebogen Ølvegetar, og i mit andre projekt, testet jeg ud plantebaserede produkter med vegetar/plantebaseret ”fisk”.

Grunden til at Crowdfunding er så nervepirrende, er at du klæder dig nøgen og beder ukendte mennesker til at validere dine ideer. Hvad hvis ingen støtter og forkaster din ide?  Den som har blevet lidt af din identitet?  Du har arbejdet med ideen, teksten frem og tilbage, du har lavet video, taget billeder og ikke mindst prøvet at ramme de rigtige rewards.  Hvad hvis du bare en fiasko som ingen støtter?

Da er du i gode hænder hos Coop Crowdfunding.   De har ekspertisen, erfaringen og ikke mindst interessen for at netop dit projekt skal lykkes. De støtter op og hjælper dig over stregen.  De har efterhvert gennemført så mange projekter, at de ved hvordan du skal skrue isammen dit projekt, tekster, billeder og video.  Du bliver også eksponeret for et større publikum gennem Coops netværk.  Men husk!  Det er du som skal gøre arbejdet!

Hvad skete efter jeg trykket på den famøse knap? Nervøs ser man på skærmen, og så sker det noget helt fantastisk! Varslerne om nye mails i indboksen plinger hele tiden. “En bruger har støttet dit projekt”  Pling:  “En bruger har støttet dit projekt” Pling!    En fantastisk følelse!  Det er i alle fald nogle som støtter op!

Så kommer nerverne på igen.  Kommer man i mål med hele beløbet? Hvis man ikke når det hele beløb, vil man ikke få noget udbetalt. Undervejs i forløbet tjekker jeg projektet flere gange daglig for at se udviklingen. I begge projekter har jeg begyndt stærkt, så er det en nervepirrende mellemperiode hvor der ikke sker så meget, for så at tage sig op mod slutningen af perioden.  Jeg har nået målet cirka 2 uger før udløb med begge projekter.  Jeg nåede 127% med bogen og 120% med de plantebaserede produkter.  Den følelse når du runder 100% er ubeskrivelig dejlig!

Hvorfor skal du crowdfunde?

Test af markedet.
Har du en ide til et produkt? Da kan du teste den med crowdfunding.  Du behøver faktisk ikke at have produktet færdig.  Du kan hurtigt se, om det er interesse for det man vil lave, og hvor meget folk er villige til at betale for det. Får du mange bidrag, og når dit mål, kan det være et større marked for produktet.  Hvis du derimod ikke får nok støtte, er det måske ikke marked for din ide. Netop test af marketedet er hovedgrunden til jeg crowdfunder.

Finansiering af udstyr og udvikling
Du kan finasiere produktionsudstur eller udvikling af f.eks ny emballage med crowdfunding

Du bygger et community
Ved crowdfunding finder du ligesindede og vil få en platform til at sprede budskabet.  Dine støtter bliver så dine ambassadører.

Det er god markedsføring
Jeg tror ikke jeg ville solgt så mange bøger, hvis jeg ikke havde crowdfundet.  Jeg blev kontaktet af forlag efter min bogcrowdfunding, og jeg snakker nu med producenter til min plantebaserede produkter.  Det ville ikke sket hvis jeg ikke havde crowdfundet.

Du sparer penge og tid
Hvad hvis jeg havde trykket kogebogen uden at have testet det før?  Så kunne jeg siddet med et stort lager nu. Nå var trykningen betalt og jeg vidste at det var et marked.

Du bliver mere fokuseret.
For at få succes skal du have fuldstændig styr på dit pitch, arbejde med prissætning, tage gode billeder, analysere din målgruppe og planlægge din markedsføring. Noget ikke jeg havde gjort så fokuseret før jeg startede mine projekter.

Du bryder grænser – for dig selv
Se min historie om hvor angstprovokerende det var.  Efterfølgende har jeg fået mere tro på mine ideer, og har kastet mig ud i nye projekter som madiværksætter.  Det havde aldrig sket, uden mit første crowdfundingsprojekt.

Finansiering af kreative projekter
Kunstnere, musikere og filmfolk kan bruge crowdfunding til at rejse penge til deres projekter, uden at skulle gå gennem traditionelle finansieringskilder.

Derfor synes jeg at du skal vurdere om crowdfunding er noget for dig!

Her er mine tips til hvordan du kan få en succesfuld crowdfunding.

Sæt af tid!
Crowdfunding er hårdt arbejde, og timelønnen er meget lav (for mig i hvert fald)
Før du starter skal du have gennemtænkt dit pitch, tekster og rewards.  For mig har det sidste været den største udfordring.  Men du skal og sætte af tid under hele forløbet, til opdateringer, spørgsmål fra potentielle støtter og markedsføring.

Planlæg for markedsføring og sociale medier.
Sociale medier er din ven! Opdater med hvordan det gårog kom med info om dit projekt.  Du burde være på 2-3 gange i ugen med dit projekt. Lav en plan som starter før du går live!

Giv af dig selv
Jeg har haft et problem med at stå foran kamera. Relativt rund med lavt tyngdepunkt i kropsformen, taler ikke rigtig dansk, så jeg har jeg hadet billede- og videodelen.  Men det skal til!  I mit sidste projekt havde jeg lovet at hoppe ud i vandet i Teglholmen hvis jeg nåede 100%.  Det var relativt grænseoverskridende at stå der i shorts, uden at kunne gemme kroppen, på årets koldeste dag.  Men det gav pote!

Jeg valgte også at levere mine rewards personligt.  Det er en fantastisk oplevelse at møde de som har støttet dig. Gamle som unge, men alle med en entusiasme. Fantastisk!

Job med rewards
Sammensætningen af rewards kan være alfa og omega om du når i mål.  I mit første projekt havde jeg en god miks i forskellige prisklasser.  Udover min egen bog, havde jeg produkter fra en tredjepart.  Ulempen er at du ikke hele beløbet er til dig selv.

I det andet projekt, havde jeg lidt for mange billige rewards.  Det skal flere støtter til for at nå målet, samt husk de skal leveres ud til støtterne, og det koster også!

Måske finder jeg miksen med næste projekt?

Jeg har fået blod på tand, og har allerede 2 nye projekter jeg vil lancere i den kommende tid.  Det er ny kogebog, og sauce og krydderier: Alt centreret rund BBQ.

Tag gerne kontakt med mig om du vil have mere information

MINE KOMMENDE PROJEKTER: