Ved du ikke hvem Festus er?  Svaret kommer senere!

Jeg ankommer Lokomotivværkstedet badet i sol til åbning af årets højdepunkt for Danske Ølentusiaster.  Hvad? Står det kø på en torsdag?  Torsdag er jo vanligvis den ”døde dag” på festivalen. Det er også derfor den er favoritdagen for flere, du kan gå nogenlunde køfrit gennem din smagning.  Men denne gang var det kø for første gang en torsdag.  Lover vel godt?

Indenfor er det en dejlig summen af forventning. Glade mennesker i søgen efter de gode oplevelser for ganen.  Min kone siger ”man bliver glad af at være her”

Jeg har jo lagt ud nogle mål jeg har ved denne ølfestival.  Et af målene var at finde den bedste pilsner/lagerøl. For at citere gamle statsminister Krag – ”man har et standpunkt, til man tager et nyt.”  Sådan fik jeg det ret hurtigt i min søgen efter lagerøllet.  Nogle af de mest spennende jeg ville smage var ikke på fad endnu, og det var ingen a-ha oplevelse has de andre.  Derfor gik over til mange af de andre stilarter og spændende øl der er. 

Det er da Festus genopstår.  På Grauballe Bryghus har de en røg ale som var en positiv oplevelse. Jeg kan godt lige røg.  Røg i grillmad, Islay whiskys og røgede øl.  Men nogle kan blive for meget St.Hans bål, mens Grauballes Gunsmoak var utrolig velbalanceret på røgen med en god ale. Ikke for meget røg, ikke for lidt.  Jeg smagte også Peated Whisky Barrel Lager 266 fra Jacobsen, som er for røget, og det burde være kriminelt for Randers Bryghus at kalde deres Smoked Porter røget. Det må heller være at de røg en fed en, når de lavet den.

Tilbage til Grauballe og deres Gunsmaok.  Det er her Festus genopstår.  Den gangen i forrige årtusinde når jeg vokste op, var der kun 1 tv-station, og på lørdage var det Gunsmoke, eller ”Kruttrøyk som den var kaldt på norsk.  Rigtig cowboy og indianer.  Det var forskellige helte, sheriffen Matt Dillon, Miss Kitty og til slut Festus – den assisternde U.S Marshall.  Som var lidt anderledes og var min favorit. Når jeg løb rundt i skoven og legede Cowboy og Indianer var jeg Festus.

Det er ikke øllet alene som giver mig associationer til Gunsmoke.  Det er Grauballes nye ”sixpack” en ølholder hvor der er plads 6 øl, som ser ud som den kommer ret ud af en colt 45, med øllene som kugler.  Det var der min barndoms helt kom tilbage til mig.

Udover at bringe mig tilbage til barndommen, tager Grauballe os også 800 år tilbage med jeres Dannebrog 800, som er øllet til fejringen af at det er 800 år siden Dannebrog faldt ned fra himlen i Tallinn og hjalp Valdemar til sejr.

Udover Gunsmoak jeg husker her dagen derpå er – Marooned fra Nøgne Ø (Stand B-04) (selv om jeg vanligvis ikke er til surøl), Mark Æble fra Herslev (selv om jeg ikke er til frugtøl) – Jeg må vist genoverveje hvad jeg er til.  Måske det er derfor jeg husker de, for det er øl jeg vanligvis ikke drikker så ofte.

Jeg er også på jagt efter de bedste porter/stouts, og der smagte jeg flere gode som kommer i en anden post.

Dagens madtips:  Det er ofte kø i både pølseboden og til flæskestegsandwich. Bagerst i haven står den en madraket med dejlig goulash – helt uden kø prøv den!

Det var min første dag på festivalen – i dag bliver bare en kort visit – men Go’ festival til dig!