Pilsner sommerdag

I posten øltyper har vi lavet en oversigt over det forskellige typer og stilarter.  Nu starter vi vor rejse i øltypernes verden med Pilsneren – den øl som er mest elsket og hadet.

Kan du tænke dig noget mere forfriskende en glovarm sommerdag, end en kold, læskende pilsner?  Ganen bliver tør bare man tænker på det.  Men kan du tænke dig noget kedeligere og intetsigende, end en kold pilsner når du sidder inde en vinterdag og spiser en god middag?

Pilsneren blev et symbol på alt som er fejl med den industrielle ølbrygning og som førte til ølrevolutionen. De laver en koncentreret urt, som bliver vandet ud.  Den industrielle proces gør det ikke altid lige smagfuldt.  Men Lys lager er en ølstil som er relativt svær at brygge.  Man kan ikke skjule dårligt håndværk med meget humle eller lignende.  Derfor er det en del mikrobryggerier som har  udfordret sig selv og begyndt at lege med stilen.

Hvad er pilsner?
Pilsnere så dagens lys i den tjekkiske by Plzen i 1842.  Den vakte stor opstandelse da den kom.  Den vanlige type øl var mørk. I Plzen havde man udviklet en ny stamme af undergær, som sammen med deres bløde vand i og den lokale Saaz humle, samt ny lys malt, gjorde at resultatet blev banebrydende.  Den gyldne, fyldige øl tog verden med storm.  En klassisk tjekkisk pilsner har en rig maltsmag og rige Saaz aroma gør den til en overraskende smagfuldt oplevelse. Specielt sammenlignet med den før omtalte industripilsner.

Tysk pilsner er ikke lige så udpræget maltsødme og har ikke lige så aromatisk humle.

Den amerikanske pils har som regel 60-75% bygmalt, resten er Mais eller sukkersirup.   Den er meget lys og let, og er ofte lidt stærkere i alkoholen en den europæiske.

pilsner

Pilsner passer godt til let og frisk mad. Salater, kylling, pizza, pasta, skaldyr, fisk, lyst kød, pølser og mexicansk mad.

Her er nogle eksempler på danske lyse lagere
Møns Bryghus – Grønjægers Pilsner
Skagen Bryghus – Drachmann
Bryggeriet Skands – Humlefryd
Hancock – Høker Bajer
Herslev Bryghus – Økologisk Pilsner
Svaneke Bryghus – Svaneke Pilsner
Thisted Bryghus – Øko Thy Pilsner
Hornbeer – Svejk

oelforslag-danske-pilsnere