Annonce

Rubs er en af grundpillerne for at få smagfuld grillmad. Det er også den mest effektive måde at få smag ind i kød på. Bruger du den rigtige rub, på den rigtige måde er du på god vej til at blive en grillmester. Rubs er mere en bare nogle krydderier du har samlet.  Kylling, oksekød, svinekød, fisk, lam og grøntsager har forskellige smage, derfor skal rubben tilpasses hvad du griller.  Langtidsgriller du på lav varme, skal det være en anden balance mellem det søde og salte, end om du griller det hurtig med høj varme.

Jeg har altid sværget på at lave de selv.  Her er nogle grundene

  1. Det har ikke været nogle gode kommersielle. De som har været har også vært meget generelle, som de vil du skal bruge på absolut alt.
  2. Du har ikke styr på sukker og saltindhold.  De kommersielle er ofte proppet med dette, samt en del andre usunde elementer
  3. De er dyre, og svære at få fat i.

Når jeg laver de selv, har jeg haft fuld kontrol på hvad som kommer i. Jeg bruger mindre sukker og undgår faren for ”dobbeltsaltning”.  Dette er hvad der kan ske hvis du behandler kødet på flere måder sammen med rub, Det kan være marinade eller lage (det er det i nogle varer du køber i supermarkedet).  Har du salt også i rubben, kan den hurtig bli vel salt.

Det er også hurtigt at lave din egen, hvis du har alle ingredienser for hånden. 2-3 minutter og wupti, den er klar til at bruges.

Den rub du ikke bruger, kan du opbevare i en lufttæt beholder og det bliver billigere. Du bliver også lidt stolt når gæsterne påpeger at retten er utrolig god, og du ved at din rub er en vigtig del af dette.

I forbindelse med min næste bog med øl i grillmad, har jeg indgået et samarbejde med Backyard Living.  Jeg skal udvikle nogle opskrifter i samarbejde med dem.  I den anledning fik jeg tilsendt nogle rubs fra Traeger. Det var Chicken Rub (Den sennepsgule), Pork & Poultry Rub (den grønne) Traeger Rub (den orange) og Prime Rib Rub (den røde).

Første gang jeg prøvede de var på lille juleaften.  Familien var samlet på en ødegård i Sverige, og menuen skulle ikke være julet, så der var brisket og pulled pork.  Da det også var øde for ingredienser på ødegården, ville jeg prøve Traeger sine. Passende da de også laves på en Traeger Træpillegrill.

Brisketen fik primært Prime Rib Rub, men også lidt Traeger rub, mens den pulllede gris fik primært Pork & Poultry, samt lidt Traeger rub. Det skal siges det var med lidt skepsis jeg rubbede min pulled pork, da jeg har været meget fornøjet med min egen rub. Kødet blev sat i køleskabet natten over, og ud på Traegeren tidlig næste dag. Så fik de hygge sig i timevis.

Resultatet blev en overraskelse for mig.  Krydderierne spillede op til englesang.  Stegeskorperne havde en fantastisk smag!  Den på pulled pork kom op på siden af min egen. En lille åbenbaring!

Efter nytår har jeg fundet på en LCHF-BBQ diæt.  Altså lavkarbo, hvor det er plads til fedt.  Udover til tab af kilo, har det har ført til meget godt på grillen, og jeg har testet videre med rubs. Det har været kylling med Chicken Rub, Svinekoteletter hvor jeg har prøvd 2 forskellige rubs og jeg har også prøvet de på bøffer.  Det spiller bare. Traeger rubs er ret varierede når man ser på de forskellige krydderier som er brugt.  De er tilpasset kødet de skal bruges på, og dræber ikke, men fremhæver smagen.

Efter at have prøvet Traeger rubs, har jeg også set en del mulige udfordringer med egne rubs.

  1. Har du alle ingredienser som skal være i rubben for hånden?  Hvis du skal ud at købe krydderier du sjælden bruger, kan det blive dyrt.
  2. De forskellige kød og grøntsager reagerer forskelligt efter hvilke krydderier du bruger.  De professionelle kommercielle har forsket på hvordan rubs reagerer, og udvikler smagen.  Har du styr på dette.  Kan du lave en kyllingerub, rub til brisket eller en anden til pulled pork?
  3. Kan du balancere smagene?  Som med al mad, skal en rub være balanceret.  Sukker/salt og smagsgivere?  De professionelle har styr på dette.
  4. Det er nemt. 

Vil jeg kun bruge Traeger rubs fremover? Nej, jeg vil bruge en kombination af mine egne og Traeger.  Bruge det som jeg mener er bedst der og da.  Men jeg har fået en åbenbaring, og vil ikke være religiøs i min modstand mod de kommersielle rubs længer.  Det at Traeger Rubs også er lavet af 100% naturlige ingredienser og kommer i flotte containere er bare et plus.

Læs mere om Traeger Rubs og Sauce på Backyard Living sine hjemmesider.