En af de klassiske engelske retter er Beef Wellington. Udfordringen var at lave en vegetarversion af klassikeren
Som originalen skal man bruge lidt tid på retten, da det er mange elementer og og steg. Det hele er værd det, da resultatet er et smagfuldt festmåltid.
Det er mange grøntsager i fyldet. Jeg har brugt den sunde kålrabi, men du kan også bruge knoldselleri om du ønsker.
I ølfonden bruger jeg en belgisk ale. Laver du den fra bunden af, tag 2 dl belgisk ale, 2 dl vand og 1 portion buillion ternen eller beger med grøntsagsfond.
Til retten drak jeg en brun beligisk ale. Se hvordan mad og øl passer sammen her.
Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus
Veg Wellington
Ingredienser
- 1 spsk Olie
- 2 fed hvidløg finhakket
- 250 g grønkål stilk fjernet
- 250 g rødbeder kogte
- 3 stk røde peberfrugter bagte
- 2 stk butterdej købt - eller hjemmelavet
Fyld
- 2 spsk Olivenolie
- 1 stk løg finhakket
- 150 g kålrabi groft revet
- 2 fed hvidløg finhakket
- 4-5 stilke timian blade fra stilkene
- 1 tsk revet muskatnød
- 1 stk syrlig æble groft revet
- 30 g hasselnødder ristet og finhakket
- 1 stk citron revet skal
Sovs
- 2 spsk olivenolie
- 1 stk stor skalotteløg, eller 2 små hakket
- 250 g champignon i skiver
- 1 dl cognac
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl grøntsagsfond
- 1 spsk sojasauce
- 3-4 kviste timian blade fra kvistene
- salt og peber
Sådan gør du
- Bag 3 peber frugter 13-15 minutter på 225 grader i en varmluftsovn. De kan deles i kvarte før de bager dem, pensle med lidt olivenolie. Du kan vælge at beholde skindet eller tage det af. Skår i mindre bidder. Lad de køle af
- Rist hasselnødder
- Kog rødbeder møre, skær i skiver og afkøl
Fyldet
- Varm olie en pande og steg løg og kålrabi i 5-10 minutter til det er blødt. Tilsæt hvidløg, timianbladet og muskat. Steg i et minut. Hæld æble og nødder og steg yderligere et minut. Rør ind citronskal. Lad det køle ned
Resten af indmaden
- I en stor pande/gryde varmer du olie. Steg hvidløg til den bliver gennemsigtigt - i cirka 2 minutter. Hæld i grønkålen og en lidt vand eller ølfond. Lad den stege til de krymper ind vandet fordamper. Køl ned.
Samling
- Skær ud den ene butterdej i ca 30 x 20 cm, og læg det på bagepapir på en bradepande
- Læg det halve af fyldet i et jævnt lag på dejen. ud til cirka 1 cm fra kanten
- Læg nu det halve af grønkålen over, derefter halvparten af rødbedeskiverne og al paprika
- Gør det samme en gang til - altså læg på resten af fyldet, grønkål og rødbeder
- Læg den andre dej forsigtigt over fyldet. Klem sammen de to deje med fingrene. Skær af overflødig dej. Denne kan du bruge til pynt, ved at skære ud figurer som lægges på toppen af dejen. Lad det hele køle ned
- Tænd ovnen til 200 grader. Pensle dejen med æg. Steg "bøffen" til den er sprød og gylden i ca 25-30 minutter
Sovs
- Lad løg og champignon stege i cirka 8 minutter i olivenolie ved middels varme i en lille gryde
- Tilsæt cognac og steg videre i 1-2 minutter
- Hæld mel i og lad de blive lidt brunet før ølfond, sojasauce og timian tilsættes. Lad den koge op og koge mens du rører til den bliver passe tyk. Smag til med salt og peber
- Skær Veg Wellington i tykke skiver mens du hælder sovs over.
Seneste kommentarer