Veg Wellington – Den Vegetariske Festklassiker

Der er noget næsten magisk ved Beef Wellington. Den gyldne, sprøde butterdej, det lagdelte fyld, og smagskombinationerne gør retten til en klassiker, der altid imponerer. Men hvad gør man, hvis man vil servere en vegetarisk version, der stadig emmer af elegance og fylde? Man laver en Veg Wellington!

En udfordring, der er det hele værd

Det er ingen hemmelighed, at en Wellington kræver lidt arbejde. Der er mange elementer at forberede, fra bagning af peberfrugter og kogning af rødbeder til stegning af fyld og samling af dejen. Men når du ser resultatet og serverer de smukke skiver af Veg Wellington, ved du, at indsatsen har været det hele værd.

Lag på lag af smag

I stedet for det klassiske oksekød byder denne version på et smagfuldt og farverigt fyld af grøntsager. Grønkål, rødbeder og bagte peberfrugter spiller hovedrollerne, mens et delikat mix af kålrabi, timian, hasselnødder og citron løfter retten til nye højder. Kombinationen af smage og teksturer giver en fyldig, umamipakket oplevelse, der tilfredsstiller både vegetarer og kødelskere.

Ølfond – hemmeligheden bag dybden

For at give retten ekstra dybde bruger jeg en hjemmelavet ølfond, som tilfører en mild bitterhed og en kompleks sødme. En belgisk ale fungerer perfekt her, da dens maltede noter og krydrede undertoner passer smukt til grøntsagerne. Hvis du laver fonden fra bunden, kan du kombinere 2 dl belgisk ale, 2 dl vand og en god grøntsagsbouillon for at skabe en smagsrig base.

Festmad med fleksibilitet

Veg Wellington er ikke kun en showstopper på tallerkenen, men også en fleksibel ret. Selvom kålrabi giver en fantastisk smag og tekstur, kan du sagtens erstatte den med knoldselleri eller en anden rodfrugt, du foretrækker. Du kan også eksperimentere med krydderurterne i fyldet – salvie eller rosmarin kunne tilføje spændende nuancer.

En ret til særlige lejligheder

Denne vegetariske Wellington er perfekt til festlige lejligheder, hvor du vil imponere dine gæster. Server den med en fyldig champignonsauce og eventuelt en frisk grøn salat eller lidt bagte rodfrugter for at fuldende måltidet. Uanset om det er til en fødselsdag, en nytårsaften eller bare en hyggelig middag, vil denne ret uden tvivl skabe glæde omkring bordet.

Et skridt mod mere grønt

At erstatte kød med grøntsager behøver ikke være en nedgradering – tværtimod! Med denne Veg Wellington får du en ret, der både er nærende, bæredygtig og fyldt med smag. Så hvorfor ikke tage udfordringen op og prøve en vegetarisk klassiker næste gang? Det kan være, at du aldrig ser dig tilbage.

Velbekomme – og god fornøjelse i køkkenet! 🌿

Til retten drak jeg en brun beligisk ale.  Se hvordan mad og øl passer sammen her.

Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus

Veg Wellington

Et festmåldtid!
5 fra 7 stemmer
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 1 time 10 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Ret Hovedret
Køkken Europæisk, vegetar
Antal 4 personer

Ingredients
  

  • 1 spsk Olie
  • 2 fed hvidløg finhakket
  • 250 g grønkål stilk fjernet
  • 250 g rødbeder kogte
  • 3 stk røde peberfrugter bagte
  • 2 stk butterdej købt - eller hjemmelavet

Fyld

  • 2 spsk Olivenolie
  • 1 stk løg finhakket
  • 150 g kålrabi groft revet
  • 2 fed hvidløg finhakket
  • 4-5 stilke timian blade fra stilkene
  • 1 tsk revet muskatnød
  • 1 stk syrlig æble groft revet
  • 30 g hasselnødder ristet og finhakket
  • 1 stk citron revet skal

Sovs

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 stk stor skalotteløg, eller 2 små hakket
  • 250 g champignon i skiver
  • 1 dl cognac
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl grøntsagsfond
  • 1 spsk sojasauce
  • 3-4 kviste timian blade fra kvistene
  • salt og peber

Instructions
 

  • Bag 3 peber frugter 13-15 minutter på 225 grader i en varmluftsovn. De kan deles i kvarte før de bager dem, pensle med lidt olivenolie. Du kan vælge at beholde skindet eller tage det af. Skår i mindre bidder. Lad de køle af
  • Rist hasselnødder
  • Kog rødbeder møre, skær i skiver og afkøl

Fyldet

  • Varm olie en pande og steg løg og kålrabi i 5-10 minutter til det er blødt. Tilsæt hvidløg, timianbladet og muskat. Steg i et minut. Hæld æble og nødder og steg yderligere et minut. Rør ind citronskal. Lad det køle ned

Resten af indmaden

  • I en stor pande/gryde varmer du olie. Steg hvidløg til den bliver gennemsigtigt - i cirka 2 minutter. Hæld i grønkålen og en lidt vand eller ølfond. Lad den stege til de krymper ind vandet fordamper. Køl ned.

Samling

  • Skær ud den ene butterdej i ca 30 x 20 cm, og læg det på bagepapir på en bradepande
  • Læg det halve af fyldet i et jævnt lag på dejen. ud til cirka 1 cm fra kanten
  • Læg nu det halve af grønkålen over, derefter halvparten af rødbedeskiverne og al paprika
  • Gør det samme en gang til - altså læg på resten af fyldet, grønkål og rødbeder
  • Læg den andre dej forsigtigt over fyldet. Klem sammen de to deje med fingrene. Skær af overflødig dej. Denne kan du bruge til pynt, ved at skære ud figurer som lægges på toppen af dejen. Lad det hele køle ned
  • Tænd ovnen til 200 grader. Pensle dejen med æg. Steg "bøffen" til den er sprød og gylden i ca 25-30 minutter

Sovs

  • Lad løg og champignon stege i cirka 8 minutter i olivenolie ved middels varme i en lille gryde
  • Tilsæt cognac og steg videre i 1-2 minutter
  • Hæld mel i og lad de blive lidt brunet før ølfond, sojasauce og timian tilsættes. Lad den koge op og koge mens du rører til den bliver passe tyk. Smag til med salt og peber
  • Skær Veg Wellington i tykke skiver mens du hælder sovs over.
Keyword Madretter med øl, Vegetar
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var