Lammet er for mange selve symbolet for påsken. Dette er en en tradition helt tilbage fra jødenes flugt fra Egypten, og Jesus ses også på som guds lam, da han blev ofret i påsken.
Kan man lave et vegetarisk “lam”, så man kan servere de samme udseende retter til alle påskegæster. Efter lidt research, har jeg kommet frem til denne opskrift. Det bliver en dejlig fars, med en tæt konsistens og er smagfuld. Øllet har jo også hjulpet på smagen.
Jeg laver en fars på røget tofu. Fandt en færdig i Aldi, men du kan lave røget tofu selv, enten ved at bruge smoked liquid, eller røge på grillen. Min tofu marinerede jeg så videre i en X-porter fra Midtfyns Bryghus. for at få endnu mere smag ind i farsen. Har du ikke røget tofu – kan du også bruget røget paprika istedet for almindelig paprika. I farsen har jeg også brugt carobpulver, som også er smagsforstærkende. Det er et sundere alternativ til cacaopulver. Rødbedesaft til at få den rigtige rødfarve.
Da denne er en påskeret, synes jeg en frisk ramsløgspanade passer godt udenpå retten.
Benene er hvide asparges, men du kan igså bruge sellerirod, eller det hvide på porren.
Bon appetit!
Til retten drak jeg en brun beligisk ale. Se hvordan mad og øl passer sammen her.
Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus
Vegetar "lammekrone"
Ingredienser
Lammekrone
- 200 g pasta
- 600 g røget tofu
- 1 spsk carob pulver eller kakaopulver
- 3 fed hvidløg presset
- 100 ml rødbedejuice
- 100 ml porter
- 4-5 spsk psyllium husks
- 2 spsk olivenolie 1 spsk til stegning og en til "brushing"
Krydderblanding
- 1,5 tsk timian tørret
- 1 spsk paprika finder du ikke røget tofu, kan du bruge røget paprika
- 0.5 tsk peber
- 1,5 tsk rosmarin tørret
- 1 spsk hvidløgspulver
- salt til tilsmagning
Ramsløgspanade
- 1 bundt ramsløg skåret groft
- 50 g smør
- 1,5 spk brødrasp
- 1 tsk rosmarin hakket
- salt og peber
Tzatziki
- 500 ml græsk yoghurt
- 750 g revet agurk
- 2 fed hvidløg presset
- 1 tsk groft salt
- 0,5 tsk olivenolie
- peber
Sådan gør du
Lammekrone
- Læg Tofu i marinade i stout i 2 timer. Læg den så i præs i 30 minutter
- Kog pasta i 15 minutter. Skru varmen af, og lad den blive grødede og "sticky" i gryden. Hæld alt vand af når du skal bruge de senere
- Læg til de røgede tofu tern i en stor bolle, læg i den kogte sticky pasta
- Brug en stavblender, og start at blænde ingredienserne til en pasta
- Læg i de knuste hvidløgs fed, carob pulver og krydderblandingen og bland lidt mere.
- Så er det tid for rødbedejuicen og psyllium husks. Mix godt sammen med hænderne
- Dæk et skærebræt med husholdningsfilm. Læg så "lammekødet" på filmen, form det gerne som en lammekrone - læg så en ny film over kødet. Snur enderne sammen, og læg filmen tæt om kødet. Form den lidt 3 kantet eller som en sylinder
- Sæt den i køleskabet i mindst en halv time
Ramsløgspanade
- Blend ramsløgene sammen med smøret samt salt og peper indtil det har en blød og glat struktur.
- Blend nu rasp sammen med smørret, bare indtil det hele hænger sammen.
- Smør massen ud på et stykke bagepapir og fold det på midten så smørret er dækket til for og bagtil.
- Rul nu smørret ud med en kagerulle indtil det har en tykkelse på ca. 5 mm.Kom nu panaden i fryseren indtil den er kølet ned.
- Kom nu panaden i fryseren indtil den er kølet ned.
Lammekrone fortsat
- Tænd ovnen på 200 grader
- Varm en spsk olivenolie en stor pande. Fjern farsen fra husholdningsfilmen Steg den 2-3 minutter på hver side, så den bliver lidt sprød og brun. Husk alle sider.
- Steg i ovnen i 20 minutter
- Skær ud ramsløgspanaden og dæk stegen - steg i ovnen yderligere 10 minutter.
Tzatziki
- Bland yoghurt med hvidløg og peber. Stil blandingen tildækket i køleskabet i mindst ½ time.
- Riv imens agurkerne groft og drys dem med salt. Kom dem i en sigte og lad dem stå ca. ½ time, så vandet kan løbe fra.
- Knug den sidste væde ud af agurkerne og vend dem i yoghurtblandingen (gem lidt til pynt). Smag til.
- Anret tzatzikien i en serveringsskål. Hæld olie henover, pynt med agurk og oliven - og server.
Gør lammekronen færdig
- Skræl asparges. Knæk af den nedre del, og skær de i "benlængder" Jeg brugte de rå, men du kan også blanchere de i et par minutter. Hvis du vil have de lidt brunere, som stegte ben, kan du pensle de med sojasauce og lidt carob pulver
- Når stegen er færdig - sætter du bare benene i stegen.
- Server med tzatziki og det tilbehør du har for hånden. Jeg brugte rosmarinkartofler.
Seneste kommentarer