Pennylan – Funky øl

Pennylan – Funky øl

Pennylan – Funky øl

Skrevet af Ingvaldsen, Jan Erik

juni 11, 2020

Dette er historien om vores besøg hos Jessica på Penyllan den 15.08.2015.  Vi var på en roadtrip gennem den danske ølkultur fra Bornholm til Skagen.  Vi var på en 14 dages fantastisk tur, som skulle ende i bogen Øl, Mad og Folk.  Bogen blev det desværre ingenting af – men vi vil publicere materialet løbende.  Her er vores besøg på Penyllan

Jessica er et livstykke.  Hendes glæde for øl og mad er smittende.

Ikke så længe før vi tog afsted, blev vi gjort opmærksom på at det skete noget spændende i Tejn Havn.  Christian Skovdal Andersen og hans Australske kæreste Jessica havde flyttet til øen og flytter et bryggeri og starter et andet. Christian er anerkendt som en af Danmarks bedste bryggere, og har arvet Hornbeers gamle bryggeri, og stopper med conntract brewing og kan nu lege med egne kedler.  Jessica er bogstaveligt vild med de nye syrlige øl, og udforsker med Christian vildgær.  De lægger forskellige frugter på radiatoren der hjemme, for at se hvad som kommer ud af det.

Kan vi vente?

 

Det er Jessica vi vil tale med, da det med den syrlige trend er ny og interessant.  Er det for langt fra den danske smag eller er vi klar for en udvidelse?  Det blev sagt meget af det samme den gang da de humlede IPAs kom, men nu er det en almindelig øl i Danmark.  Vil det samme ske for de syrlige?  Det er i hvert fald det alle strækker sig efter.

Det er en rigtigt industrihavn vi kommer til, lidt i modsætning til havnen i Gudhjem eller Svaneke.  Hvad gør det?  Det siver dejlig jazzmusik ud fra højtalerne og Jessica tager os i mod med åbne armer.  Christian er henvist som øltjener, og ser ud til at være fornøjet med det.

Jessica er et livstykke.  Hendes glæde for øl og mad er smittende. Først får vi en rundtur i bryggeriet og de har gang i kedlerne døgnet rundt.  Beer Here skal levere til sine kunder (og de er så glade for at slippe contract brewing), samtidig skal alle hendes tønder fyldes op. Der er Chianti, Bordeaux, Brandy tønder med mere.  De findes i alle størrelser. Hun lægger ikke skjul på at hun kan lide det ”Funky sour stuff” Hun er så perfektionistisk at hun også ville være bødtker, så tønderne blev perfekte.

Vi bliver inviteret ind i hendes hule, hvor alle tønder står og hun er uomtvistelig den funky chef.  Her bliver øllet lagret fra 6 måneder til 3 år, og det er hun som bestemmer hvornår det er de er færdige.  Hun elsker Christian og synes han er den bedste brygger i kongeriget, men når det gælder de syrlige er hun dronningen. Hun tager beslutningen hvornår de er færdige.  Det kan være en dags forskel på godt og sublimt.  Jessica kender dagen da den er 100% funky.

Det er interessant at tale med Jessica, hun går 100% op i det gode produkt.  Man kan spørge sig hvad som er gået galt. Hun er opvokset på en vingård, og blevet den funky ølentusiast. Hun elsker fortsat vin, men ”Vin er vældig kontrolleret, men du kan gøre alt du vil med øl – den er grænseløs”.  Specielt kan man lave og lege med vildgær.  Hun drev en restaurant i Melbourne som var fikseret rundt øl og mad. Hun fik øjnene op for syrlig øl i Belgien. En aha oplevelse. De er fantastisk til mad. De renser munden.

 

Vi kommer ind på dansk juleøl. ”Dansk juleøl er som christmaspudding i en øl,.  Hvorfor det?  Hvorfor ikke øl som kutter igennem fedtet?  Godt spørgsmål ” Vi fulgte hende råd og brugte Christians IPA til vores norske favorit julemad, pinnekjøtt, sidste år. Det smagte fantastisk.

Jessica er nu varmet op, og går i gang med om vigtigheden at producere lokalt!  ”Vidste I at man ikke kan få en økologisk lokalt produceret kylling på Bornholm” siger hun himmelfalden.  Nej, siger vi.  Man kan få tydeligvis få økologiske kyllinger shippet ind fra Sjælland, men ikke produceret på øen.

Hun synes Bornholm er fantastisk, men lad os få endnu mere produceret lokalt. De har sat i gang projekter for at se om man kan producere lokal humle og malt. Videre har Jessica blevet lagt mærke til hos producenterne på kort tid., da hun kan have nogle uvanlige ønsker. Ovennævnte Hallegård elsker hende.  De blev lidt overrasket når hun bestilte fedt, griseører- og fødder. Hvad kan man sige, hun elsker langtidskogt kød.

Det viser sig at Christian har gået på knæ, og hendes reaktion er himmelsk. Hun bruger tid på at sige ja, for hendes første tanke er. ”Hvilke øl skal vi brygge?”  Tag det roligt, hun sagde ja J.  Vores anden oplevelse om at ægtepar gør det godt i branchen.

Flere artikler

Relaterede

Om forfatteren

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This