Udenfor er det en isende kold vinter. Vind og sne. Findes det noget bedre end en god gryderet når været er sådant? Måske med lidt stærkt krydderi også? En mexicansk chili, måske? Det mexicanske køkken er en af mine absolutte favoritter. For at give lidt mere smag til den, vil jeg gerne bruge lidt tid på marinering. Jeg bruger en porterfond.
Porter ølfonden kan du lave fra bunden af, men det nemme er at tage 50% porter og 50% vand og 2 bæger med grøntsagsfond. Kog op og rør sammen!
Chili er på en måde mexicanernes labskovs. En hverdags ret, hvor man kan putte det i gryden, som ligger i køleskabet. Udover det, som står her, kan man bruge sæsonens høst som gulerødder og andre rodfrugter. Jackfruit er en fantastisk måde at få struktur frem i retten.
Vil du have den lidt mere røget – brug røget paprika.
Vi drak selvfølgelig en god IPA til. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Her er nogle gode IPA.
Midtfyns Double IPA
Beer Here Hop Punch
Amager Bryghus – Wookiee IPA
Porter marineret jackfruit chili
Ingredients
Jackfruit Marinade
- 1 ds jackfruit i lage
- 3-4 spsk porter
- 1 spsk sojasauce
- 1 spsk ahorn sirup
- 1 tsk paprika
- 2 tsk cayennepeber
- 1 spsk olie
- 1 ksnp stødt sort peber
Jackfruit chili
- olie til stegning
- 1 stk rød peber i tern
- 1 stk skalotteløg finhakket
- 1 stk rød chili i skiver
- 400 ml porterfond se under
- 1 bundt bredbladet persille hakket
- 1 ds hakkede tomater
- 1/2 tsk stødt spidskommen
- 1/2 tsk tørret timian
- 1/2 tsk tørret oregano
- 1 ds chili kidney beans
- salt og peber
Instructions
Jackfruit i marinade
- Vask jackfrugten under rindende vand og pres væsken ud. Spred derefter på et viskestykke for at tørre.
- Derefter lægger du jackfrugten sammen med alle ingredienserne i marinaden i en frysepose. Bland alt grundigt samme. Knus jackfrugten i små stykker, mens du gør dette. Forsegl derefter posen, så den er lufttæt i mindst 2 timer - eller natten over - i køleskabet.
Chili
- Lav porterfond. Brug din hjemmelavede vegetarfond og bland 50/50 med porter, eller brug 200 ml porter, 200 ml vand og bland med 2 bæger knorr vegetarfond - eller andre mærker.
- Skær paprika i terninger. Hak løg og hvidløgsfed fint. Skær chili i tynde ringe. Hak persille.
- Sauter løg i en stor gryde på medium varme med 2 spsk. olivenolie i 5 minutter, indtil den er gennemsigtig. Tilsæt chili og hvidløg og sauter i yderligere 1 minut.
- Tilsæt marineret jackfrugt og peberfrugt i gryden, og sauter i 5-10 minutter. Rør lejlighedsvis. Hvis jackfrugten sidder fast i bunden af gryden, skal du deglasere lidt ølfond og skrabe det løst.
- Tilsæt spidskommen, timian, oregano, persille, salt og en god knivspids peber og rør godt.
- Derefter tilsættes halvdelen af ølfonden og rør grundigt - eventuelt deglasere på nyt og lad det koge ind et par minutter.
- Server med guacomole, nachochips og creme fraiche.
Seneste kommentarer