På frokostrestauranternes smørrebrødseddel og til familiefrokostene er Pariserbøffen en hyppig gæst. Du finder den ikke i Paris, da det er en dansk opfindelse. Man tror det parisiske kom ind i navnet, da den er serveret på franskbrød, og måske med at den er serveret med kapers. Men hvem bryr sig? Det er da godt uanset hvor den stammer fra!
Jeg fik spørgsmål om jeg kunne udvikle nogle grillede opskrifter til påskefrokosten, og jeg tænkte at Parisebøffen lå da lige til højrebenet? Tilbehøret har vi endre lidt – fruen kom op med ideen om et ølpocheret æg, og jeg valgte så porteren. Effekten af at skære i blommen så den siver ud over bøffen er fantastisk. Vi valgte også at ølsylte både løg og agurk, og kapers og revet peberrod er selvfølgelig med.
At grille Pariserbøffen giver jo mening. På min nye grill fra Napoleon, er det en fantastisk Sizzle Zone, som giver en meget høj temperatur. Det går at bøffen får en dejlig let afbrendt skorpe, og det gik lidt flamme i fedtet, og det gav en let røget smag. At grille brødet på grillristen giver også et dejlig sprød smag.
Nyd den grillede Pariserbøf og jeg håber i får en dejlig frokost! Husk at tag vare på familien!
Til retten drikker jeg en en bock. Se hvordan øl og mad passer sammen her.
Nogle bock du kan prøve.
Doppel Bock fra Krenkerup Bryggeri
Maj Bock fra Jacobsen
HP Bock andre fra Bryggeriet Refsvindinge
Grillet Pariserbøf med porter pocheret æg
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød godt kød med høj fedtprocent
Syltede løg
- 1 stk rødlløg i skiver
- 1 dl sukker
- 1 dl lagereddike
- 1/2 dl ale
- 1 spsk citronsaft
Syltede agurker
- 1/2 stk agurk i tynde skiver
- 4 spsk æblecidereddike
- 3 spsk vand
- 3 spsk øl jeg brugte ale, men pilsner går også-
- 3 tsk sukker
- salt og peber
Porter pocheret æg
- 4 stk æg
- 0,25 l porter
- 0,5-1 l vand
- 3 spsk eddike
Til servering
- kapers
- revet peberrod
- 4 skiver godt brød franskbrød eller surdejsbrød
- smør til stegning
Sådan gør du
Lynsyltede løg
- Skær rødløg i tynde skiver
- Kog op eddike, ale og sukker op i en gryde Tilsæt løgene og kog dem i 2-3 min
- Tag løgene op med en hulske og hæld dem i et glas eller skål. Kog lagen ind ved kraftig varme og uden låg i ca. 5 min. - eller til der er ca. 1 dl tilbage.
- Hæld citronsaft og lage over løgene. Luk med et tætsluttende låg og opbevar i køleskabet. Du kan allerede bruge de efter 30-60 minutter
Lynsyltede agurker
- Skær agurken i helt tynde skiver
- Rør sukker og salt ud i en skål med kogende vand og gøl. Når sukkeret er opløst og vandet kølet lidt af, tilsættes eddike og peberkorn
- Kom agurkskiver i et skoldet glas eller skål og hæld eddikelagen over. Lad de trække, Du kan allerede bruge de efter 30-60 minutter
Grillet Pariserbøf
- Tag kødet ud af køleskabet i god tid. Da er det nemmere at arbejde med og forme.
- Form de i store hakkebøffer som passer til formen på brødet du har valgt. Giv de lidt salt og peber, og lad de hvile i 15-30 minutter før du griller de
- Tænd for grillen - jeg brugte sizzle zone på min grill.
- Jeg griller den på min grills sizzle zone. Det giver den høj varme, og vi får en god skorpe på bøffen. Jeg kan godt lide de godt røde, så de får bare 2-3 minutter på hver side. Vil du have de mere stegt, lad de bare få mere tid. Lad de hvile i 10-15 minutter
- Smør dine brødskiver med rigelig smør, og grill de så de bliver godt sprøde
Porterpocherede æg
- I en gryde kommer du vand, porter og eddike. Kog op, skru så ned så det er ret under kogepunktet
- Slå et æg af gangen i en kop. Bring vandet i bevægelse i en cirkel ved hjælp af en ske i urets retning.
- Hæld forsigtigt ægget ud i vandet, og saml hviden rundt om blommen med en hulske. Lad det pochere i 3-4 minutter. Blommen skal fortsat være blød, men hviden skal være stivnet. Du kan teste det ved at trykke let på ægget med din finger.
- Med hulskeen tager ægget op og lægger det i en skål med koldt vand. Du vil stoppe kogningen. Men du vil ikke have det koldt, så tag det op igen
- Fjern æggehvide fra gryden og fortsæt med næste æg.
Servering
- Anret pariserbøf på det smørristede franskbrød.Så kommer vi til tilbehøret. Her anrettes med passende mængde af hakkede, syltede rødbeder, pickles og hakket løg.En god pariserbøf serveres naturligvis også med høvlet peberrod, og på toppen af det hele lægges en æggeblomme i en løgringe, så blommen ikke flyder ud. Er du ikke så vild med rå æggeblomme, kan du udskifte den med et spejlæg på toppen. Det smager også fint.
- Anret pariserbøf på det smørgrillede brød.
- Det pocherede æg går ovenpå pariserbøffen.
- Anret revet peberrod, kapers, syltede løg og agurker på tallerkenen
- Velbekomme!