Den gang jeg vokset op i de brune og orange 70ere, var det meget at putte mad i gele. Hornfisk i gele har jeg lavet før, samt også at putte mange grøntsager sammen med rejer i en såkaldt Cabaret var meget populær i mit hjemland.

Så når jeg faldt over opskriften på silderand i en gammel kogebog, banker mit gamle 70er hjerte. For at få den farvemæssig rigtig for tidsalderen bruger jeg stout i ølgeleen. Da får du den rette brune 70er farve. Vil du have den klarere brug en smagfuld lys ale i geleen.’ Øl er en god smagsgiver for geleen-

Retten blev et fantastisk midtpunkt på vores sildebord- Den ser ,måske flottere ud end den smager. Det er måske en grund til at geleretter har forsvundet fra vores frokostborde? Den smager ok, men ikke wow.

Til retten drak vi en akvavit og en god IPA til (pga den salte fisken vi brugte) Se hvordan øl og mad passer sammen her.

Silderand i Portergele

God gammeldaws silderand
5 fra 4 stemmer
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 28 minutter
Ret Frokostret
Køkken Dansk, Jul
Antal 8 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg sildefilet enten ferske renset - eller udøllet saltsild
  • 0,4 l vand
  • 0,3 l porter/stout
  • 2 dl Lagereddike
  • salt
  • 5 hele Peberkorn
  • 2 stk Laurbærblade
  • 1 kvist dild
  • 1 stk syltet rød peber
  • 125 g frosne ærter
  • 3/4 l fiskefond
  • 12 blade Husblas
  • 2 stk Æg hårdkogte

Sådan gør du
 

  • Bruger du saltsild - skal de udølles i 24 timer. Jeg udøllet i juleøl, men IPA eller stout er også godt. Skift øllet ud efter 12 timer - da kan du også bruge vand. Bruger du fersk sild (som de fleste bruger) er det vigtigt at rense for ben og finner.
  • Rul sildefiletene sammen og læg de i en dyb stegepande. Øl, stout, eddike, salt, peber og laurbærblade hældes ved. Lad de simre under låg i cirka 10 minutter
  • Hæld lagen fra (og gem den) og lad sildene køle helt af
  • Læg husblas i blød i koldt vand i 10 minutter
  • Bland lagen og fiskefond sammen og kog op. Det skal blive cirka 0, 75 l totalt
  • Knus husblasen og smelt den i den kogene lage/fond
  • Hæld et tyndt lag af den varme gele i en høj randform. Læg nogle af de tøede ærter og skiver af den syltede peber i geleen så du får en flot top af randen. Du kan også lægge kvist(e) af dild. Sæt koldt så den stivner
  • Læg et lag med de kolde silderuller og kolde æg skåret i kvarte, med ryggen ud mod randformens yderkant - hele vejen rundt.
  • Hæld gele over. Når den er i færd med at stivne, hælder du optøede ærter og mere peberfrugt i randen. Dette er sidste lag.
  • Stil formen i køleskabet i minimum 3 timer så geleen er fuldstendig stiv.
  • Lige før servering dypper du formen i meget varmt vand et kort øjeblik. Derpå vendes silderanden ud på et fad. Jeg lægger resten af ærter og peberfrugter rundt - for en flot farve
  • Server som den er med citronbåder og rugbrød, eller med din foretrukne kryddersovs.
Keyword Fisk, Madretter med øl, Sild
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var