Opdagelsen af Rakfisk – Norges Fermenterede Skat

Julen nærmer sig i Norge, og med den, en smagstradition, der deler vandene: rakfisk. Denne gamle norske delikatesse kræver en modig gane, et åbent sind og en kærlighed til traditioner. Lad mig føre jer gennem en kulinarisk rejse, hvor vi udforsker denne særlige juleret, der kan dufte lige så kraftigt, som den smager.

Den Fermenterede Stinker

Ordet “rakfisk” stammer fra to norske ord, hvor ‘rak’ henviser til ‘halvrådden’ og ‘fisk’ er selvfølgelig fisk. Fremstillingen af rakfisk er en kunst, der går tilbage til middelalderen og involverer fermentering af ørred, traditionelt fanget i det tidlige efterår. Disse fisk placeres i tønder med salt og deres egen slim, hvorefter de begraves i fugtig jord i flere måneder. Denne metode starter en naturlig forrådnelsesproces, som forvandler fisken til rakfisk.

En Afskyet Delikatesse

Når man åbner tønden efter måneders fermentering, mødes man af en stærk, penetrerende lugt – en udfordring for mange første-gangs smagere. Men bag denne robuste facade gemmer sig en dyb og kompleks smag, der har gjort rakfisk til en stolt norsk tradition, specielt omkring jul. Det siges, at smagen af rakfisk er så unik, at den fortjener en Nobelpris, hvis vi skal tro de norske band Hellbillies.

Her er omkvædet:

Finst ‘kji maken te rakafisk, med lauk og lefse!Ein luksusrett på ekta gamalt vis.Eg vil påstå at rakafisk med lauk og lefseEr eit kjemisk produkt verdt ein nobelpris!

En Moderniseret Tilgang

Som traditionen har vandret gennem generationer, har nogle valgt at tage et moderne twist på rakfisk, bl.a. ved at marinere fisken i IPA for at mildne både smag og duft. Dette lille trick har gjort retten mere tilgængelig for de af os udenfor Norges grænser, og jeg selv har set venner fra Danmark vænne sig til og endda nyde denne særegne ret.

En Stjernekokkens Perspektiv

Gordon Ramsay, kendt for sit skarpe tunge og kærlighed til madens ægthed, har også udtalt sig om rakfisk. Han anerkender den elegante enkelhed og rå skønhed i denne ret, der nydes bedst uden glamourøse dikkedarer. Det er en påmindelse om de lange, kolde vintre i Norge, hvor rakfisk ikke bare er mad, men en del af en større fortælling.

Fra Tradition til Festbord

Rakfisk spises ikke alene. Det kommer med et udvalg af tilbehør, der komplementerer og balancerer smagen. Tynde skiver af rødløg, frisk creme fraiche, kogte kartofler, og de uundværlige norske lefser eller fladbrød. Hver bid er en balancegang mellem det salte, det cremede, det syrlige og det søde.

Til Sidst

Rakfisk er mere end blot en ret; det er en historisk madskat, en test af mod, og en lektion i madens konserveringskunst. Om du er i Norge i juletiden eller ej, så tøv ikke med at prøve denne tradition, hvis muligheden byder sig. Rakfisk er ikke kun en fest for ganen, men en dyb indtrængen i hjertet af norsk kultur og historie.

Velbekomme!

Vi har tidligere lavet en sommerversion med rygeostcreme.

SE ALLE OPSKRIFTER MED ØL HER

Traditionell Rakfisk

Har du ikke prøvet det, så er det på tide nu!
5 fra 1 stemme
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 timer
Ret Hovedret
Køkken Norsk
Antal 6 personer

Ingredienser
  

Rakfisk

 • 800 g rakfiskfilet
 • 0,5 l IPA øl

Tilbehør

 • 12 stk aspargeskartofler
 • 8 stk norske lefser, man du kan bruge tortilla
 • 1 pk fladbrød
 • ægte smør
 • 1 bæger creme fraiche
 • 1 stk rødløg
 • 100 g rødbeder

Sådan gør du
 

Rakfisk

 • Skær fisken i skiver og lad den marinere i IPA i 15 minutter.

Tilbehør

 • Kog kartoflerne, indtil de er møre, og lad dem dampe tørre.
 • Skær rødløg tynde ringe.
 • Skær rødbeder i skiver

Servering

 • Anret rødløg, creme fraiche, rødbeder og enten lefser eller fladbrød som tilbehør til rakfisken.
 • Præsenter alt tilbehøret på bordet, så gæsterne selv kan sammensætte deres tallerken.

Noter

Opskrift nr 389
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var

SE ALLE OPSKRIFTER MED ØL HER