Svaneke Bryghus

Svaneke Bryghus

Svaneke Bryghus

DET SIKRE PÅ FLASKER – DET VILDE PÅ FAD

Skrevet af Ingvaldsen, Jan Erik

juni 11, 2020

Dette er historien om vores besøg på Svaneke Bryghus den 14.08.2015.  Vi var på en roadtrip gennem den danske ølkultur fra Bornholm til Skagen.  Vi var på en 14 dages fantastisk tur, som skulle ende i bogen Øl, Mad og Folk.  Bogen blev det desværre ingenting af – men vi vil publicere materialet løbende.  Her er vores besøg på Svaneke Bryghus

Det var godt vi ikke aflyste Svaneke Bryghus, vi fik en fantastisk rundtur, og fik udfordret en fordom eller to. 

Efter den lidt stressede morgen er det dejligt at få en rundtur på Svaneke Bryghus.  Da jeg begyndte lidt research for år tilbage, viste det sig at Svaneke var et af bryggerierne som i midten af 00erne havde lidt økonomiske udfordringer.  De havde vendt skuden, blandt andet ved at gå tilbage til basics med pilsnerøl og Classic.  Så min fordom var at outreret lønner sig ikke, danske klassikere lavet på den gode måde var vejen frem.  Vel, fordomme er til for at brydes.  Så hvorfor ikke på første dag af turen?

Ferskere øl får du ikke – direkte tappet fra tanken

Vor vært er Morten Borup Carstensen, restaurantchef og ølsommelier. Han er kundskabsrig og stolt af sit bryggeri.  Vi starter i restauranten og hvor det originale bryggeri lå. En charmerende gammel købmandsgård med bindingsværk midt i Svaneke. Det er også kæmpe terrasse til at sidde ud om sommeren

Inde i det gamle bryggeri får vi smage på deres seneste bryg.  Det smager utroligt godt.  Overraskelsen er stor, når vi får vide at den er Danmarks første økologiske og alkoholfrie øl.  Endelig en alkoholfri øl som virkelig er et velsmagende alternativ. De vanligste metode, er at lave øl med alkohol, typisk en pilsner, og tilsætte enzymer som fjerner alkoholen.  Man får en balanceret øl, til at blive ubalanceret. Brygmesteren har på denne øl brugt lang tid og startet fra bunden af.  Han fandt en gær som passet, og fandt velsmagende malt og godt med humle. Vor første indskydelse var ”Vi ville aldrig mærket det”.  Navnet er Green light.  Grønt lys for at køre. Grøn og miljøvenlig og light for light øl.

De har lavet et større bryggeri oppe på bakken over det gamle, men det brygges fortsat 10-12 gange om året i det gamle bryghus.  De bruger det lidt som et testlaboratorium.  Her prøver de ud nye specialøl.  De kan servere de ret i restauranten, og får således svar umiddelbart om det er noget kunderne kan lide. Sidste år lavet de 40 nye bryg.  Min fordom er ikke helt smadret, for deres største succeser er fortsat de klassiske ølsorter, hvor de er et af de bedste bryggerier i landet

Det gør at vi kan komme ind på min tese om specialøl kontra almindelige danske klassikere, og min fordom bliver udfordret.  Selvfølgelig sælger de mest af klassikerne, men de sælger hele tiden mere specialøl.  De har en dygtig brygmester i Jan Paul, som er god til at udvikle nye og lokale øl.  De har nu fået en god tangøl, efter 3. forsøg, hvor de bruger tang fra Svaneke.  De har også en øl som har ligget fra 5. august 2009.  Der kom uvaskede bær i øllet som lavede vildgær.  Jan Paul kan styre den bornholmske vildgær, som han udvikler nye øl med.  En nyhed som kommer er en som er lavet med æblemost og vildgær.  Den vil blive en snert syrlig, men mere afbalanceret end mange af de nye syrlige.  Jeg spørger til om han har tro på den nye trend med mere syrlige øl. Han har troen på de, men tror også de amerikanske humlede øl overlever.  Svaneke vil være en spiller i dette marked.

Vi forlader den gamle købmandsgård og går bakken op til det nye bryggeri. Et ultramoderne og grønt bryggeri. De udvidet sidste år med 700 kvm lager og 6 nye gæringstanke 10.000 liter stykket.   De bruger gas i stedet for olie, hele taget er fuld af solceller. Det har damp op samlere, og genbrug af energi.  Hvor de før kunne lave 7-800.000 liter, kan de lave cirka 3.000.000 liter om året. 4 bryg om dagen. Noget som gør de til det største specialølbryggeri i Danmark. De bruger ikke noget som ikke er naturligt. Ingen tilsætningsstoffer i deres øl.  Her er grunden til at pilsner fra de små bryggerier som Svaneke, ofte er mere smagfuld og fuldere en de fra industribryggerne.  Her laver de hvert bryg fra bunden.  De industrielle laver ofte en stor koncentreret urt, som de så vander ud.  På denne måde kan de få det store mængde, de pumper ud daglig.  Et eksempel.  Carlsbergs tapperi i Fredericia, bruger 2-3 timer på at tappe, det som er hele årsproduktionen på flasker hos Bryghuset Braunstein.  Braunstein er ikke et lille bryggeri. Det siger sig selv, hvad som smager bedst, og hvorfor der er prisforskelle.

Vi er så heldige og fik smage American Pale Ale fra bryggeri tanken.  Den var meget blød.  Dansk vand er vanligvis hårdt– men når den lagres bliver den blødere. Den var ikke helt klar, men smagte godt, så vi så frem til at smage det færdige produkt ned i restauranten senere.

Selv om de er blevet store, er deres brand at være lokale. Restauranten har aftale med 18 forskellige producenter.  Affaldet fra mæskningen går til de lokale griser. De får masse næring fra denne mask, og kommer tilbage til restauranten som smagfulde bryggerigriser.  Han er åben for at det det er lidt paradoksalt at man fragter millioner af flasker og tonsvis af malt over, så fragter man flaskerne tilbage.  Men sådan er præmisserne.

Vi afslutter besøget i restauranten. Baghaven danner er dejlig ramme og vi får smage alle deres øl og frokostretter. Vi prøver kryddersildene, saltstegt sild, ørredrillette og fiskefrikadeller. Saltstegt sild er måske den mest kendte egnsret fra Bornholm.  Den smager fantastisk sammen med deres hjemmelavede rødbeder, bløde løg og ølsennep.  Et tips – saltstegte sild er den bedste dagen derpå mad, men klarer sig dagen før også, som for her.  Deres rillette af varmrøget bornholmsk ørred · ørredrogn er også helt fantastisk. 

Det var godt vi ikke aflyste Svaneke Bryghus, vi fik en fantastisk rundtur, og fik udfordret en fordom eller to.  Vi fik indblik vi ikke ville fået ude på Christiansø, og frokosten vi fortærede var himmelsk.

Flere artikler

Relaterede

Om forfatteren

Efterlad et Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This