Øl kan gøre under I fonde. De giver en ekstra dybde og smag.  Jeg bruger det i kødfonde med stort hæld. Det vil passe endnu bedre for grøntsagsfonde, da de mangler en smagsgiver i benene fra kødet.  Øllet vil kunne give en ny anden dimension. 

Pas på hvilken øl du bruger.  IPAs er for bitre til at bruge i fond. Øl bliver bittert når du koger det.  Brug en ale med maltsødme i.  Det er sjovt at se hvordan når man gør research på grøntsagsfonde, skriver de vegatarisk kyllingefond, oksefond osv.  Det er jo lidt modsætningsfyldt?  Men jeg kan godt forstå det, for hvordan skal man ellers beskrive det?  Man ved jo at en oksefond er kraftigere i smagen end en kyllingefond.  Hvordan skal man beskrive det?

Denne fond er i den letter ende, så det bliver á la kylling.  Den skulle bruges i en suppe og tartØletter.  Jeg har brugt en Moonshine fra Midtfyns Bryghus.  Det er en gylden ale.  Jeg har også lidt ekstra løg for at den skal få sødme.  Jeg brugte kun øl i fonden – men du kan eventuelt bruge lidt vand også.  Da undgår du med sikkerhed at den bliver bitter.  Det undgår du også ved at lade den simre længe.

Brug fonden med en gang – eller frys den ned.

Vegetarisk ølgrøntsagsfond á la Kylling

Velsmagende grøntsagsfond
5 fra 2 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 minutter
Samlet tid 12 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk, vegetar

Ingredienser
  

  • 2 stk store løg skåret i 4-6 dele
  • 4 stk gulerødder skrællet og skåret i store bidder
  • 4 stilke bladselleri Trimmet og skåret I store bidder
  • 2 stk porrer Det hvide og det lysegrønne renses og skære i halve
  • 3 fed hvidløg knust
  • 8 stilke timian
  • 8 stilke bladpersille
  • 2 stk Laurbærblade
  • 5 hele hele peberkorn
  • 2-4 l øl en god ale
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 tsk røget paprika

Sådan gør du
 

  • Samle alle ingredienser
  • Skær grøntsagerne og læg alle ingredienserne i en stor gryde. Fyld på med øl.
  • Kog op, skru ned for varme og lad den simre i minimum – gerne op til 4 timer.
  • Rør ind gurkemeje og paprika og la det køle ned.
  • Når den har kølet ned, finder du frem en stor skål eller en ny gryde. Sæt en si over og hæld fonden i. Med en ske presser du ud den sidste fond ud af grøntsagerne.
  • Brug fonden umiddelbart eller hæld den i pose eller opbevaringsboks og sæt i fryseren.
Keyword Madretter med øl, Tilbehør, Vegetar
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var