Stjerneskud er et af de mest luksuriøse smørrebrød man kan få.  Du år en stegt og en dampet fiskefilet, samt med tilbehør som asparges. Et rigtigt dejligt smørrebrød.  Kan man gøre det endnu mere spektakulært, transformere de enkelte stjerneskud til en vild levende himmel med Nordlys.  Ja, brug grillet klipfisk, enebærrøget ørred og bacalao som dressing og wupti! Du har Nordlysskud. 

Ideen til retten fik min hustru og mig, da vi skulle lave menuen ”Danske klassikere på Norsk”. Ideen var at tage danske klassiske smørrebrød og fusionere de med de norske ingredienser som klipfisk, rakfisk, elg, ren, fenalår og myseost.  Vi havde inviteret venner og kendte, og det blev en uforglemmelig dag med denne menu: 

Et stjerneskud er jo et vakkert fænomen, men Nordlys er magisk.  Jeg boede et år på Nordkapp under min førstegangstjeneste, og havde glæden at se dette grønne dansende lys fortrylle nattehimmelen ofte.  Mange prøver at få mig til at forklare det – men det er svært.  Jeg gør en dansende bevægelse med min arm og siger magisk.  Men ingen forstår helt hvad jeg mener, det skal opleves.  Mange tager til Island, og det er vel og bra, men Island ligger ikke så langt nord.  Tager du til Nord-Norge til Tromsø eller Nordkapp har du chancen for at se et vildere lys. 

Hvordan vi skulle lave Nordlysskud?  Vi brugte oplevelser fra Norge. Grillet klipfisk fik vi først på det fantastiske Værtshuset Skarven i Tromsø.  Jeg var lidt skeptisk først, men det er fantastisk! Enebærrøget ørred smagt vi på Røros og det er supergodt. Stjerneskud skal have en dressing, nogle bruger Thousand island, andre bruger karrydressing, vi valgte at gå “all in” med en pureet Bacalao.   Resten af tilbehøret beholdt vi fra det klassiske stjerneskud.  

Resultatet blev et meget lækkert smørrebrød.  Gæsterne var storfornøjede.  Det er en meget velsmagende kombination, hvor de kraftige smage spiller godt op mod hinanden. 

SE ALLE OPSKRIFTER MED ØL HER

Nordlysskud - luksus smørrebrød med klipfisk og røget ørred

En velsmagende norsk variant af Stjerneskud
5 fra 4 stemmer
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 2 t
1 d
Samlet tid 1 d 2 t 15 min
Ret Frokostret, Hovedret
Køkken Dansk, Grill, Norsk
Antal 4

Ingredienser
  

  • 400 g klipfisk
  • 300 g røget ørred helst enebærrøget
  • 300 g rejer
  • 1,5 l IPA Til udøllning
  • 1 bundt grønne asparges
  • 1 stk økologisk citron

Bacalao

  • 250 g klipfisk
  • 2,5 kg kartofler
  • 1 stk løg stor
  • 1 stk rød peber
  • 1/2 stk rød chili
  • 2 spsk olivenolie
  • 100 g hakkede tomater fra dåse
  • 1 spsk tomatpuré

Sådan gør du
 

Bacalao

  • Klipfisken udvandes/udølles 1 døgn.
  • Rens klipfisk for ben og skind, skær den i bidder på 3-4 cm.
  • Skær kartofler, løg og rød peber i skiver, og hak chili. Varm olien i en gryde.
  • Læg først et lag løg i bunden og læg så lag for lag med klipfisk, kartofler, løg, rød peber, chili og dåsetomater i gryde.
  • Bland tomatpureen i lidt vand, og hæld den i gryden.
  • Kog op på middel varme, og lad gryden simre på svag varme en times tid, gerne længere. Ryst gryden let (så at det ikke fæster sig i bunden) af og til, men rør ikke selve bacalaoen.
  • Med en stavblender, blender du den færdige bacalao til en puré

Klipfisk

  • Når klipfisk skal grilles, anbefales det at man udvander/udøller i 2 dage. Jeg lagde fisken 1 døgni øl og 1 døgn i vand.
  • Skær klipfisken i 1 cm skiver og grill et par minutter på hver side. De er færdig når det begynder at piple væske ud.

Servering

  • Skær den enebærrøget ørred i skiver i nogenlunde samme tykkelse som klipfisken.
  • Blancher de grønne asparges i et par minutter
  • Steg franskbrødet i lidt smør.
  • På brødet anretter du nu klipfisk og ørred, bacalao, rejer, asparges og citron.
Keyword Klipfisk, Ørred
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var