Ret før påsken landet det nye legetøjet på terrassen.  En elektrisk rygeovn!  Det skal nok komme meget ud af den!  Røg er godt!

Da jeg fik dentil påsken lå det vel lige til højrebenet at lave en lammekølle.  Jeg har mange opskrifter på den dejlige kølle her på siden, men jeg har aldrig lavet en ølsprængt og røget lammekølle.  Voila – vi har en ide!

Jeg laver en sprængelage – med en sponseret X-porter  fra Midtfyns Bryghus. Den får lidt vand, salt og sukker også.  Det er meget salt i lagen, men denne opskriften kan meget godt bruges som pålæg også.  Du kan vande den ud længre end de 2 timer – hvis du ikke vil have den så salt. Jeg lægger den i en tæt plastpose og den får hygge sig i 4 døgn i køleskabet.  Jeg vender den daglig.

Så ble det tid til at indvie det nye vidunder.  Jeg havde fået træflis også fra Midtfyns Bryhgus.  Det var fra de tønder de havde lagret øl på.  Vi fyrer op, og vi giver dyret de 3 timer det tager til vi får den rigtige kernetemperatur.

Vi serverer med en agurke og mynte sorbet – men brug dit bedste tilbehør.  I dagene efter blev det et godt pålæg.

Bon appetit!

Til retten drak jeg en brun beligisk ale.  Se hvordan mad og øl passer sammen her.

Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus

Ølsprængt og røget lammekølle

Meget smagfuld lammekølle, som også kan bruges som pålæg
5 fra 4 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 3 timer
5 days
Ret Frokostret, Hovedret
Køkken Dansk, Grill
Antal 6

Ingredienser
  

  • 1 stk Lammekølle ca 2,5 kg
  • 2,5 l porter
  • 2,5 l vand
  • 1 kg salt
  • 2 spsk sukker

Sådan gør du
 

  • Stik køllen dybt med en skarp kniv til du kommer ind til benet i den tykke enden af låret. På denne måden trækker saltet ind i hele køllen når den ligger lagen.
  • Kog op salt, sukker, porter og vand. Alt salt skal røres ud. Lad lagen køle helt ned.
  • Læg køllen i lagen i 4 døgn. Jeg lod det ligge i en frysepose, som jeg vendte hver dag. Det skal ligge koldt!
  • Skyl det rent, og lad det så ligge i lunket vand i 2-3 timer.
  • Pak så låret i plastfolie og lad det ligge et døgn i køleskabet, så saltet fordeler sig jævnt
  • Tænd for rygeovnen til 125 grader. Fyldt rygeboksen med træflis og lad køllen ryge i 2-3 timer. Jeg lod den får en kernetemperatur på 68 grader
  • Lad den hvile i 10-20 minutter før du skærer den i tynde skiver
  • Server med en agurksorbet - eller andet godt tilbehør
Keyword Grill, Lam, Madretter med øl, Påskefrokost
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var