Kalvetunge?  For mange høres dette uspiselig og ulækkert ud.  Men når man har prøvet det så findes det næsten ikke noget bedre.  Den er saftig og smagfuld.  Kan bruges til middag med kartofler, eller den kan skæres i tynde skiver som pålæg.  Jeg spiste den på dag 2 som pålæg med den norske lefse og lidt sennep.  Fantastisk godt!

Jeg arbejder med en ny bog med grillopskrifter.  Kunne man grille tungen, efter den havde trukket færdig.  For at få en sprød overflade, med et hint af røg.  Det ville jeg finde ud af.  Jeg lagde de direkte på grillen og de blev dejlig sprøde

I lagen brugte jeg en maltrig juleøl – en Funky Santa fra Midtfyns Bryghus, sammen med en håndfuld julekrydderier.  Tungen ligger å hygger si i lagen et par timers tid, og trækker de gode julesmager til sig.

Til retten drak jeg en brun beligisk ale.  Se hvordan mad og øl passer sammen her.

Her er nogle eksempler over brown øl til maden.
Svaneke Brown Ale
Fanø Vadehav
Funky Santa fra Midtfyns Bryghus

SE ALLE OPSKRIFTER MED ØL HER

Grillet kalvetunge med julekrydderier

Dejlig og smagfuld grillet oksetunge
5 fra 1 stemme
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 3 t 15 min
Ret Frokostret, Hovedret
Køkken Dansk, Grill
Antal 6 Personer

Ingredienser
  

  • 1 stk Kalve eller oksetunge Sprængt
  • 0,5 l juleøl maltrig
  • 1,5 l vand
  • 4 stk laurbærblade
  • 2 stk gulerødder i tern
  • 1 stk løg skåret i 8
  • 12 stk sort peber
  • 8 stk nelliker
  • 2 spsk gule sennepsfrø
  • en lille buket med friske krydderurter det du har for hånden
  • 2 spsk æblecidereddike

Peberrodscreme

  • 1 dl piskefløde
  • revet peberrod efter smag
  • salt
  • citronsaft

Sådan gør du
 

  • Skyl tungen godt, fjern sener og fedtrester
  • Hæld vand. øl, kyrdderier, gulerødder, løg og urter i en tykbundet gryde. Læg tungen i. Vandet/øllen skal dække tungen
  • Kog op. Fjern skummet som kommer til overfladen de første 15 minutter.
  • Skru ned for varmen og lad tungen trække i 2 timer
  • Skru af varmen. og have æblecidereddike i. Lad det køle ned
  • Når tungen er rundt 50 grader, tag den ud af vandet. Flå tungen Nu er det nemt at få huden af. Trim sener og ekstra fedt med en skarp kniv
  • Læg tungen tilbage i vandet og lad den stå til den bliver helt afkølet

På grillen

  • Tænd for grillen på ca 200 grader
  • Skær tungen i ca 1,5 cm tykkelse
  • Grill til den bliver brun og lidt sprød på ene siden, og vend. Den skal grille i 10-15 minutter totalt-

Peberrodscreme

  • Pisk fløden til skum. Smag til med revet peberrod, salt og lidt citronsaft.

Servering

  • Server på surdejsbrød, med peberrodscreme og syltede agurker
  • Øl og akvavit passer til!

Noter

Opskrift 296
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var

SE ALLE OPSKRIFTER MED ØL HER