Vil du have en mør og saftig lammekølle? Svaret er at først ølmarinere den, for så at langtidsgrille den.  Vil du have den smagfuld?  Svaret er at grill den med ramsløgpesto.

Jeg bruger Limfjordsporter eller anden mørk øl til at mørne kødet.  Minimum 3-4 timer, men helst natten over.  Rosmarin er også mere eller mindre et must i marinaden, og timian er også godt.  Vend gerne posen med lammekøllen en gang eller 2.

Langtidsgrilning/stegning er min foretrukne måde at grille steger.  Det tog lidt tid for mig at mestre.  Da jeg bor i lejlighed bruger jeg gasgril. Jeg har en med 3 brændere.  Ved indirekte grilning er det den i midten som er slukket.  Ved lave temperaturer har jeg kun 1 brænder tændt.  Fejlen jeg gjorde var at jeg fortsat placerede stegen over den slukkede brænderen i midten.  Det gjorde at den fortsat fik lidt direkte varme fra brænderen, og den blev færdig for tidlig.  Nu placerer jeg den langt væk fra brænderen, og den steges rigtigt.  Ret logisk, men det tog lidt tid før jeg så lyset.  Min grill varmer lidt ujævnt, og har fundet ud hvor på grillen stegen har det bedst.

Ølmarineret lammkølle med ramsløgpesto - færdig serveret 700

Hvidløg og lam passer fantastisk sammen.  I den danske natur vokser en fantastisk hvidløgssubstitut. Ramsløg.  Denne plante som var længe gemt, men har fået sin renæssance nu hvor vi bruger lokale råvarer. Gå i en skov med ramsløg, og du føler du går i en hvidløgsskov. Når man laver en pesto af den, får den en fantastik grønfarve.  I pestoen bruger jeg den bedste olivenolie.  Rolf Sørensen har en fantastisk olie, som er lavet i hans gamle olivenlund i Toscana.

Når det hele har ligget på grillen i 4-5 timer, har alt bare kommet sammen i en større enhed, og smager fantastisk.

Denne lammekølle smager godt sammen med en god brown ale.

Ølmarineret lammekølle med ramsløgpesto

En fantastisk velsmagende, saftig og mør lammekølle.
4 fra 2 stemmer
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 5 min
4 t
Samlet tid 5 t 15 min
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Antal 6 Personer

Ingredienser
  

  • 1 stk lammekølle
  • 0,5 l Porter Jeg bruger Limfjordsporter
  • 2-3 kviste Rosmarin
  • 2-3 kviste Timian
  • 2 spsk salt
  • 2 dl ramsløgpesto

Ramsløgspesto

  • 25-30 blade ramsløg
  • 2 dl Olivenolie
  • 45 gram pinjekerner kan eventuelt bruge mandler
  • 1 stk citron saften fra citronen
  • salt
  • Peber

Sådan gør du
 

  • Samle alle ingredienser.
  • I fedtet/overfladen på lammekøllen skærer du harlekintern. Pas på så du ikke skærer i kødet
  • Put lammekøllen i en stor frysepose sammen med øl, 2 spsk salt og nålene fra rosmarin og timian kvistene. Det skal ikke være luft i posen. Jeg bruger 2 poser så jeg er sikker på at det ikke er lækage. Den skal ligge i minimum 4 timer, gerne natten over
  • Tænd grillen på indirekte varme. 110 grader
  • Tag kødet ud af fryseposen, og smør et tykt lag med ramsløgspesto på lammekøllen. (fremgangsmåde for ramsløgspesto nedenunder). Drys lidt salt og peber på også.
  • Læg lammekøllen på indirekte varme og læg låget på. Lad det grille i 4-5 timer. Tjek kernetemperaturen. Kommer den over 63-65 grader, så går du over til næste steg.
  • Har du mere pesto kan du smøre det over stegen på nyt.
  • Nu skal skorpen blive sprød, så fyr op en brænder til og få temperaturen i grillen til 220+ grader. Lad den så grille i 15-25 minutter til skorpen er sprød,
  • Lad den hvile i 20 min og den er klar til servering

Ramsløgspesto

  • Skyl ramsløg grundigt for jord, og fjern rødder og blomsterknopper.
  • Rist pinjekerne til de er gyldne på en pande.
  • Bland ramsløg, pinjekerner, lidt salt og citronsaft i en blender til den er findelt. Hæld i olie mens blenderen kører til den ønskede konsistens opnås.
  • Klar til brug!
Keyword Lam, Påskefrokost
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var