.

 

 

 .

Den ultimate påskefrokost.

Grillsæsonen starter officielt til påske
– (men for nogle af os varer den hele året!)

Påskefrokost!  Det er fantastisk.  Familien samles rundt god mad og det er forår i luften.  Den mørke vintertid er over og dagene bliver længere og vi fejrer med glade farver. Hvis man ikke er en vintergriller, er påsken for mange også den tiden man tager grillen ud fra vinterskjul og starter op grillsæsonen.

Hvorfor ikke sparke den gang på en ordentlig med at grille hele påskefrokosten? Jeg lover dig at du ikke vil angre!  Dine gæster vil synes du er familens helt.  De fleste påskeretter kan grilles, og det løfter rettene.

Ideen til disse retter har blevet til efter at Backyard Living spurgte om jeg kunne udvikle nogle retter til påske.  Disse retter kan laves på elle type grill, kulgrill, gasgriller som Napoleon eller trepillegriller som Traeger.

Vi starter med æg!

Røgede Djævleæg

Jeg elsker æg, og jeg elsker røged mad.  Derfor ville jeg prøve at lave røgede djævleæg i forbundelse med påsken. Fyldet lavede jeg så klassisk som muligt, men jeg har blevet så glad for min hotsauce så jeg blander den ind.  Det skal jo lidt styrke i djævleæg . Som garniture valgte jeg purløg, hot røget paprika og bacon.

Djævleæg har en lang histore – sandsynligt helt tilbage til det antikke Rom, og hvor de startede med at servere æg med sauce.  Den sprædte sig til Spanien, videre gennem middelalderens Europa, frem til den sennepsbaserede fyldning vi har i dag.

En dejlig lille snack, som start til påskefrokosten.

Silden skal svømme

Grillede letrøgede sild i lage

Man kan vel ikke grille  sild?  Eller kan man?  Det viste sig, at de kan man godt.  Sild er en fed fisk, og de egner sig til grillen.  Du skal bare ha grillen på høj varme, så stege på direkte varme.  Ikke rør de før de skal vendes efter 4-5 minutter, da slipper skindet meget bedre!

Valget blev også at ryge den let.  Da jeg har en gasgrill derhjemme, brugte jeg et rygerør med æble røgchips. Dette giver en mild hint af røg.  Det er helt anderledes om du varmryger den helt igennem.  Det kan ikke sammenlignes.

Til sidst lægger jeg den i lage med Stout.  Det giver en fantastisk dybde til silden.

Du kan se over 20 opskrifter på sild her

Den danske klassiker med sydstatsvri

Røget hønsesalat med Alabama White Sauce

Sønnike elsker hønsesalat, kan man grille denne?  Selvfølgelig kan man det.  For at få kyllingen ekstra saftig, brugte jeg min injiceringsrpøjte og pumpet de fulde med ølfond, så krydret jeg de med kyllingerub, før jeg røg de på min gasgrill.

Udover mayonnaise brugte jeg lidt af Alabama White Sauce som jeg havde stående.  Det er en mayo baseret BBQ sauce, men er lidt syrlig og indeholder blandt andet peberrod udover eddike. Dette giver en ekstra dimension til salaten.

Du skal selvfølgelig servere med det bedste bacon du kan finde.

Den danske på “fransk”

Grillet pariserbøf med ølpocheret æg

At grille Pariserbøffen lå lige til  højrebenet når man skal grille sin påskefrokost.  På min nye grill fra Napoleon, er det en fantastisk Sizzle Zone, som giver en meget høj temperatur.  Det går at bøffen får en dejlig let afbrendt skorpe, og det gik lidt flamme i fedtet, og det gav en let røget smag.  At grille brødet på grillristen giver også et dejlig sprød smag.

Tilbehøret har vi endre lidt – fruen kom op med ideen om et ølpocheret æg, og jeg valgte så porteren.  Effekten af at skære i blommen så den siver ud over bøffen er fantastisk.  Vi valgte også at ølsylte både løg og agurk, og kapers og revet peberrod er selvfølgelig med.

Den amerikanske klassiker med dansk vri

Pulled Pork med Carolina Gold Sauce

Men kan man bruge pulled pork på andre måder?  Jeg elsker min PPP – Pulled Pork Pizza men hvad udover det?  I min research til min næste bog om grillmad, kom jeg over Carolina Gold Sauce. Denne  sennepsbaserede sauce som eksperterne mener er den bedste sauce til Pulled Pork. Det måtte prøves!  Samtidig gav det nogle ideer.  Jeg har et projekt om at lave den grillede påskefrokost.  Carolina Gold Sauce har jo påskefarven – gul.  Samtidig elsker jeg at fusionere forskellige køkkener.  Kan man fusionere denne klassiske amerikanske ret med det danske smørrebrød og servere det til påskefrokost?  Det blev spørgsmålet, og svaret er JA!

Server med ketchupbaseret rød kålsalat, porrer frites og/eller kartoffelsticks og du har en vinder!

Saftig og smagfuld

CÔTE DU BOEUF MED ØLSTICKS

Mange bruger roastbeef til påskefrokosten.  Hvorfor ikke bruge kødets konge – Côte de Beouf?  Dejlig, saftig og smagfuldt kød?

Skær det i skiver og server på rugbrød, med bernaise og ølsticks.  De har et super lækkert, indbydende og et rigtig luksus smørrebrød.

Prøv det!

Den vegetariske

Røget Hel Kålrabi

Vil du overraskes? Overraskes over smag, overraskes over farve og overraskes over, hvor godt en lidt misforstået rodfrugt kan smage?

Prøv at ryge og grille en kålrabi. Midten af rodfrugten bliver mør, smagfuld og får en fantastisk orange farve. Skindet bliver sprødt.

Kan bruges til bøffer, til tilbehør eller bare som pålæg.

Kålrabi er Danmarks mest undervurderede, men sundeste rodfrugt.  Læs hvorfor her.

Italiensk inspireret

Lammeporchetta med ølsauce

Så tager vi til Italien, og de ved godt hvordan man fejrer påske.

I denne opskrift er det en lammeporchetta, overøset med en ølsauce.  Porchetta laves mest med svinekød, men det bliver supergodt med lam også!

Jeg har valgt en lammebov, i stedet for lammeslag, da det er mere smag i boven.

Krydderierne sammen med ølsovsen, gør det til en fantastisk smagfuld ret!

Med den “danske” hvidløg

Ølmarineret lammekølle med ramsløgspesto

Ramsløg er nordens hvidløg, og den kan findes op mod påske.  Den er fantastisk god at lave en pesto af, som igen er fantastisk til at smøre på lammekøllen før du griller.

Vil du have en mør og saftig lammekølle? Svaret er at først ølmarinere den i porter, for så at langtidsgrille den.  Vil du have den smagfuld?  Sammen med ramsløgspesto får du en rigtigt god lammekøller

Desserten

Røget IPA Citron ostekage

Dessert er jo godt, men jeg har ikke lavet så mange desserter i min karriere. Men jeg fandt ud at en Røget IPA Citron ostekage vil være den perfekte afslutning på en perfekt påskefrokost.  Den solgule farve råber påske!  Men er det kun påske?  Nej – man bliver da glad af en sådan kage uanset når på året du får den.

Denne kage er fyldt med citroner og er superfrisk. Ikke bare i ostemassen men i den dejlge curd.  IPA’en giver en ekstra dybde i ostemassen.