Italiensk Orzo-gratin – En børnevenlig klassiker i nye klæder

Når man har en lille madglad gæst, som kommer forbi en gang om ugen, gælder det om at finde på retter, der både vækker begejstring og bringer smil ved middagsbordet. For mig er det min elskede barnebarn, som vi henter i børnehaven hver uge. Hun er et sandt madøre, der elsker mad med masser af smag – især min Butter Chicken, som hun egentlig gerne ville spise hver gang, hun er på besøg. Men selv de største favoritter kan trænge til lidt konkurrence, og det var her idéen til denne ret opstod.

Inspirationen bag retten

Mit barnebarn elsker pasta og ris, og retter med rød sovs er altid et hit. For at skabe noget nyt besluttede jeg mig for at tage udgangspunkt i en type pasta, der ligner små riskorn: orzo, også kendt som risoni. Denne lille pastatype er sjov at spise, perfekt til små hænder og giver en vidunderlig tekstur, der gør enhver ret lidt mere spændende. Men det skulle ikke bare være en almindelig orzo-ret – nej, det skulle have lidt ekstra! Så jeg gik i gang med at skabe en italiensk orzo-gratin.

Fra idé til middagsbordet

Denne ret er en skøn blanding af det velkendte og det nye. Basen er en rig og smagfuld kødsauce med hakket oksekød, tomater og aromatiske krydderier som oregano og basilikum. For at give den et twist tilsatte jeg en smule mørk øl i saucen – det giver en ekstra dybde til smagen, som både børn og voksne kan sætte pris på. Orzo-pastaen blev blandet med saucen, toppet med et generøst lag mozzarella og parmesan, og så røg det hele i ovnen, indtil osten boblede og blev gylden. Resultatet? En varm, indbydende og cremet gratin, der hurtigt blev en favorit.

En ret, der samler familien

Det bedste ved denne gratin er, at den både er enkel og alsidig. Det er en ret, man kan lave på en travl hverdagsaften, og samtidig er den så hyggelig og mættende, at den også fungerer perfekt som en weekendfavorit. Server den med en frisk grøn salat og måske et godt stykke brød, og du har et måltid, der får alle omkring bordet til at sige “Mmm!”.

Konkurrencen med Butter Chicken

Da jeg serverede denne ret første gang, var jeg lidt spændt. Ville den kunne leve op til Butter Chicken, som altid har været den ubestridte favorit? Jeg behøvede dog ikke bekymre mig længe. Min barnebarn elskede de små pastaris og den gyldne ostetop, og hun bad straks om en ekstra portion. Jeg tør næsten sige, at den nu konkurrerer med Butter Chicken om pladsen som ugens favorit.

En ny klassiker

Italiensk orzo-gratin er en ret, der kombinerer det bedste fra to verdener: den trygge smag af kødsauce og pasta, og den ekstra hygge fra en gratin med masser af ost. Den er børnevenlig, familievenlig og så god, at jeg er sikker på, den vil finde vej til dit bord igen og igen. For os er den blevet en ny klassiker, der bringer glæde hver uge – og hvem ved, måske bliver den det også for dig?

Hvad med jer? Har I en ret, der altid skal på bordet for at glæde de små i familien? Eller en, der konkurrerer om at blive ugens favorit? Jeg elsker at høre historier om mad, der bringer familier sammen – del endelig jeres oplevelser i kommentarfeltet! 😊

Italiensk Orzo-gratin

Dejlig børnevenlig pastaret
5 fra 1 stemme
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
19 minutter
Ret Hovedret
Køkken Europæisk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 250 g orzo
  • 400 g hakket oksekød
  • 1 løg finthakket
  • 2 fed hvidløg finthakket
  • 1 dåse hakkede tomater 400 g
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 dl øl/oksebouillon
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk tørret basilikum
  • 150 g revet mozzarella eller anden mild ost
  • 50 g parmesan revet
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk persille til pynt valgfrit

Sådan gør du
 

Forbered orzo:

  • Kog orzo i saltet vand efter pakkens anvisning, men forkort kogetiden med 1-2 minutter, da den skal bages senere. Hæld vandet fra og sæt til side.

Lav kødsaucen:

  • Lav oksebouillonen med 0,5 dl mørk øl, som fx en porter eller en mørk ale, og 0,5 dl vand
  • Opvarm olivenolie i en stor pande, og sautér løg og hvidløg, indtil de er bløde.
  • Tilsæt hakket oksekød, og brun det godt. Krydr med salt og peber.
  • Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater, bouillon, oregano og basilikum. Lad det simre i 10-15 minutter, så saucen tykner.

Bland og gør klar til ovnen:

  • Bland den kogte orzo i kødsaucen, og fordel det hele i et smurt ovnfast fad.
  • Drys mozzarella og parmesan over toppen.

Bag retten:

  • Forvarm ovnen til 200°C (varmluft).
  • Bag orzo-gratin i 15-20 minutter, eller indtil osten er gylden og bobler.

Servering:

  • Tag retten ud af ovnen, og lad den hvile et par minutter.
  • Pynt med frisk persille, hvis du vil, og server med en grøn salat eller brød.

Noter

Opskrift 496
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var