Historien
Påskefrokost! Det er fantastisk. Familien samles rundt god mad og det er forår i luften (forhåbentligvis). Den mørke vintertud er over og dagene bliver længere og vi fejrer med glade farver.
I mit hjemland – Norge – har man ikke så stort fokus på den store frokost, men har mere fokus på familiemiddagen med lam. Men jeg elsker den danske påskefrokost med mange forskellige retter.
Her har jeg samlet en del retter du kan bruge på påskefrokostbordet – alle med øl. Her er det silderetter, æggeretter, tartØLetter, lammeretter og desserter.
Thorvalds Favorit
Dette er måske Slotskælderen Gitte Kiks signaturret. Slotskælderen var landsfader Thorvald Staunings favoritsted. Han kom her hver dag og spiste den kogte syltede sild. Vi har videreudviklet opskriften med øl fra København.
Sild i måneskin
Ofte bruger man en stout eller mørk ale i lagen til den stegte sild. I denne har jeg brugte den lidt lysere Moonshine fra Midtfyns Bryghus. Det er jo forår i luften og den bliver lidt lysere og friskere!
Den med stout
Her har vi den stegte sild med stout. Silden får en god kraftig rund smag og giver fylde. Brug gerne en stout med lakrids da denne giver en ekstra tvist.
Den med solskin
At sylte har været en overset måde at tilberede sild på for mig. Ved ikke om jeg har tænkt at det har hørtes lidt ulækkert ud. Jeg ved det er dumt, men sådan er jeg nogle gange. De er i færd med at blive mine favoritsild. Ikke bare det, vore gæster elsker de også!
Den fra Bornholm
På Bornholm svømmer de i sild. De har mange gode varianter, men min favorit er saltstegte sild.
De er altid gode – men allerbedst dagen derpå!
Verden bedste ølsnacks
Solæg er det mest undervurderede ret i Danmark. Det er sønderjyllands gave til ølfolket. Det er den bedste ølsnack du kan få.
Ikke lad dig narre af den grønne blomme – det smager fantastisk!
Enkelt og godt
Fra Langeland og Strynø kommer denne egnsret som vi har videreudviklet med øl. Vi har nå skidne æg med øl – altså ølæg. På Langeland kaldes de skidtæg
Den originale
Helt ærlig vidste jeg ikke hvad brisler var, for jeg læste at den første opskrift med tarteletter er fra 1842 og var med brisselstuvning. Her er min version af den. Den originale tartelet smager fantastisk!
Danmarks favorit
Det er fonden som er fundamentet, og jeg bestemmer mig for at gå ”all in” på en ølfond. Dropper vand, og bruger bare øl og masse grønsager
Kyllingekødet bliver dejlig mørt og får god smag af ølfonden.
Den med laks
I det første eksperiment med en fiske tartØLet bruger vi laks, en af de mest udsøgt fisk. Vi bager laksen i ovnen i pale ale, honning og lidt citron. Det giver laksen en frisk smag.
Med IPA marinade
I den næste tartØLet med fisk og skaldyr, marinerer vi rødspættefileter i IPA og citrus, for at give lidt smag? Rødspætter er også gode sammen med rejer, så hvorfor bruge de også?
Familiens favorit
Så kommer tredje eksperiment med fisk og skaldyr i tartØLetter. Denne gang er det med jomfruhummerhaler. Efter stemmene er talt op, er dette den som kommer på vores påskefrokostbord.
Den fra sameland
Rensdyr er et fantastisk godt kød, og finnbiff er en populær gryderet fra Finnmark i Norge, som er hurtigt at lave, og smager fantastisk. Denne ret passer også godt i tartØLetter. Kan du ikke få fat på rensdyr eller andet vildt, kan du også bruge lam .
Klipfisk er godt!
Klipfisk? Er det godt? Svaret er ja! Når du også udvander det i øl, såkaldt udølning bliver det ekstra godt. Jeg brugte IPA som matcher det høje saltniveau i fisken.
Sammen med de stuvede grøntsager så får du en yderst velsmagende ret.
Tilpasset fra sameland
En version af den samiske finnbiff, men med lammekød og Rough Snuff øl, en belgisk type øl som først blev lavet med snus.
And i tartØLet? Ja, tak!
Fantastiske velsmagende tartØLetter med and og kartofler.
Vi har brugt en god stout for at lave en smagfuld tartØLet.
Historien
Det tog mig 16-17 år i Danmark før det gik op for mig hvilken genial lille ret det er. Den virker som noget mærkelig noget. En beholder som smuldrer, med mad som flyder ud over det hele. Men efter års akklimatisering, har jeg nå fået åbnet øjnene for denne lille container hvor man kan få en rigtig lækkerbisken i en mundfuld!
Hvad er en tartelet? Dette siger Gyldendals leksikon: ”lille, skålformet skal af butter– eller mørdej, der fyldes med stuvning e.l. og især serveres som forret.”
Historien om tarteletter i Danmark kan trækkes tilbage til en kogebog fra 1785 af Carl Müller, og han brugte syltetøj som fyld. I 1842 dukker brisselstuvning op i små forbagte postejer i Mangors kogebog.
Saftig og smagfuld
En langtidsstegt lammekølle, steget på en seng af forskellige løg og kartofler. Alle krydderurter jeg har i køkkenhaven er hakket og rubbet godt ind i kødet.
Italiensk inspireret
I denne opskrift er det en lammeporchetta, overøset med en ølsauce.
Jeg har valgt en lammebov, i stedet for lammeslag, da det er mere smag i boven.
Den fantastiske
En ”butterfly” eller sommerfugl lammekølle. Man skærer ud benet, og skærer op de tykkeste dele, så køllen brættes ud som en sommerfugl. Dette giver en stor grillflade og kort grilltid.
Den røgede
Denne lammekølle er utrolig smagfuld. At den er røget, øger bare smagsoplevelsen. Den er blevet utrolig populær til vores påskefrokost.
Min favorit
Findes det så en saftigere del af lammet end skanken? Om man så braiserer dette en god porter, så har man grundlaget for en kraftfuld sauce.
Med den “danske” hvidløg
Vil du have en mør og saftig lammekølle? Svaret er at først ølmarinere den, for så at langtidsgrille den. Vil du have den smagfuld? Svaret er at grill den med ramsløgpesto.
Lam i postej? Ja, tak!
Leverpostej er godt. Når den laves af lammelever får den en kraftigere smag. Bruger du lammehjerter, så bliver den lidt mildere i smagen.